Teken je persoonlijke timeline


Geschreven op 21-08-2012 in categorie Toolbox

Voor het nieuwe boek van Mirtel Gommans ben ik een persoonlijke tijdlijn aan het tekenen, zodat haar leven in één oogopslag helder is voor de lezer. De foto van de tekening die ik plaatste op social media kreeg nogal wat reacties, met onder andere de vragen hoe je zo’n tijdlijn maakt. Vandaar deze blogpost over het maken van een persoonlijke tijdlijn in stappen.

Wat kan het doel zijn van een persoonlijke tijdlijn?

  • Zichtbaar maken van jouw geschiedenis op persoonlijk of op zakelijk vlak.
  • Inzicht krijgen in jouw persoonlijke leven met alle pieken en dalen (alle pieken beginnen met een dal).
  • Een manier om mensen aan elkaar voor te stellen (ijsbreker voor trainingen bijvoorbeeld).
  • Inzichtelijk maken dat zaken ontstaan en vergaan (coaching).

Stap 1

Neem een vel papier (bij voorkeur een A4) en zet een rechte lijn van links naar rechts. Zet aan het begin en eind van de lijn een verticale streep en zet daarbij jouw geboortedatum en de datum van het huidige jaar.

 

Stap 2

Zet je pen of potlood op het papier en begin jouw tijdlijn te tekenen. Ga hier uit van je persoonlijke pad of je zakelijke pad. Gebruik vooral je intuitie om te tekenen als je in je hoofd terug gaat in de tijd. Je kunt de tekening later altijd nog uitwerken tot perfectie (zowel op papier als digitaal).

 

Stap 3

Ga door met tekenen totdat je bij het einde van de tijdlijn bent. Nogmaals het maakt niet uit als het qua tijd niet helemaal klopt, dat kun je altijd nog aanpassen in latere versies.

Stap 4

Als vierde stap kun je labels toevoegen aan pieken en dalen. Probeer niet alles te omschrijven, maar alleen de belangrijkste punten. De extra stap die je kunt maken is door je tijdlijn met anderen te delen en te vertellen wat de verschillende pieken en dalen zijn.

Eindresultaat 

Het eindresultaat is een tijdlijn op papier. Als je overweg kan met grafische programma’s zoals Photoshop of Illustrator dan kun je de tijdlijn digitaal maken als je hem verder wilt verspreiden. Ook kun je de tijdlijn nog mooier maken met kleuren en punten, zoals het onderstaande voorbeeld.

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

2 Comments


Sonja Broekhuizen


Wat een mooie tool heb je weer ontwikkeld!

Bas Bakker


Dank je wel, Sonja! En vooral graag gedaan. Zet hem in & deel hem 🙂


Discussion