TEDxBinnenhof, the day after….wat hebben we geleerd?


Geschreven op 22-04-2014 in categorie Uncategorized

Screen Shot 2014-04-21 at 16.02.16Maandag 31 maart 2014 was TEDxBinnenhof, toch wel het TEDx event van Nederland! Er spraken 11 inspirerende mensen over de Nederlandse oplossingen voor ‘Global Challenges’. Wie wil daar nou niet bij zijn? En wij waren er bij om de verhalen van de sprekers in beeld te brengen!

Wauw, we mochten naar TEDxBinnenhof in de Ridderzaal! Ik was helemaal euforisch toen de producer mij belde om te vertellen dat we mochten komen. Naast het podium zouden twee grote wanden komen met een soort opgespannen textiel waarop getekend kon worden. De uitdaging was wel dat er tijdens de talks niet op de wanden getekend mocht worden. Dit zou namelijk de sprekers en publiek afleiden. Alle talks worden namelijk direct gefilmd om later op YouTube te kunnen zetten. Maar in de 2 minuten tussen de talks mochten we vrijelijk onze gang gaan. En er zou nog een andere partij komen tekenen: ieder een wand om te vullen met tekeningen….

Dit vroeg om een andere aanpak dan normaal. En wat is dan normaal? Voor ons is dat 4 meter lang papier met tape aan de muur hangen en gaan tekenen. Wat écht anders is: in minder dan 2 minuten achteraf een talk tekenen die 7 minuten geduurd heeft. Dat is bijna niet te doen. En de vraag was of tekenen op de wand überhaupt zou gaan.

We bedachten om op stevig papier gesprekballonnen te tekenen en uit te knippen. Daar zouden we ‘real time’ de talks op tekenen om ze in de korte tussenpauzes met dubbelzijdig tape op de wand te bevestigen.

De gespreksballonnen geknipt, stevige tekenmap als ondergrond voor op schoot, dubbelzijdig tape en schaar mee. Eenmaal in de Ridderzaal een mooie plek uitgezocht om te zitten: een nis aan de zijkant in de muur dichtbij het podium. Het zittend tekenen met tekenmap getest, twitter accounts van sprekers opgezocht om tussentijds foto’s van de visual notes te tweeten. Tot onze verbazing had de andere tekenende partij wel een mobiele wand aan de zijkant van de zaal gezet. Ondanks dat de producer mij had verteld dat dat niet kon. Maar goed, wij waren klaar om te beginnen.

Ik ging van start met tekenen van de eerste talk. Na afloop snel tape op de achterkant geplakt en naar de wand gesneld om in de korte overgang naar de volgende spreker de tekening op te plakken. Dat deed ik… en net zo snel viel de tekening van de wand af. De sterke dubbelzijdige tape plakte gewoon niet op de wand. Ik kon wel door de grond zakken. Bas dacht, zo vertelde hij later, dat ik het tape door de zenuwen vast niet goed genoeg had aangedrukt. Tot hij het zelf ook probeerde en zijn tekening ook niet bleef plakken.

Wat een afgang, althans zo voelde het op dat moment. Ons plan om de wand te vullen met gespreksballonnen leek zo goed uitgedacht, maar viel helemaal in duigen. Wat nu?! Er volgde even een moment van paniek, maar we moesten door. Nu kan ik er om lachen maar het voelde op dat moment verre van relaxed.

Tijdens de pauze probeerden we nog eenmaal de tekeningen op de wand te plakken. Ditmaal op de randen van de wand. Dat hielp… voor even. Doordat het publiek er langs liep, waaiden ze er alsnog af. Wie de Ridderzaal een beetje kent, weet dat er geen vrij stukje muur is om aan te plakken: het hangt vol met wandkleden uit vervlogen tijden. Leek mij niet zo’n goed idee om daar iets op te plakken. Gelukkig stonden er speciaal voor TEDx verlichtingszuilen. Uiteindelijk hebben we daar de tekeningen op geplakt. De beste oplossing op dat moment, maar natuurlijk niet zoals we dat ons hadden voorgesteld.

Toch wel teleurgesteld

Een wand die ongeschikt was om tekeningen op te plakken, waardoor we er geen eye catcher van konden maken naast het podium. Niet genoemd worden in de aankondiging of zelfs maar achteraf in het dankwoord, waardoor ik me af vraag of de mensen in de zaal wisten wie we waren en wat we daar deden. Dat we in dat mooie nisje vlakbij het podium zaten, hielp hier ook niet echt aan mee. De leuke reacties die we meestal krijgen als we tekenen, bleven hierdoor uit. Ik moet zeggen dat ik daardoor wel enigzins teleurgesteld was. Wat hierbij natuurlijk niet meehielp waren mijn torenhoge verwachtingen van te voren 😉

Gelukkig ging er natuurlijk ook van alles goed!

We waren toch maar mooi op TEDxBinnenhof aanwezig! We hebben van elke talk de essentie kunnen tekenen en uiteindelijk een mooie plek gevonden om de tekeningen op te hangen. De tweets en Facebook berichten met foto’s van onze tekeningen van de talks leverden leuke reacties uit ons netwerk op varierend van ‘cool’ en ‘gaaf’ tot “wauw, jaloers dat jullie erbij zijn!”.

Wat hebben we geleerd?

Veel! Zo’n opgespannen wand klinkt leuk, maar die gaan we een volgende keer natuurlijk van tevoren wel testen! Voor de zekerheid nemen we ook onze eigen mobiele wand mee. Daarmee kunnen we in ieder geval zorgen dat we goed kunnen werken en zichtbaar zijn.

Dat nisje bleek achteraf toch niet de beste plek te zijn. We zijn nu nauwelijks gezien. Dit in tegenstelling tot onze concullega’s die de stoute schoenen hadden aangetrokken en toch hun mobiele wand hadden neergezet.

Ook zo iets: met andere tekenaars… doen we niet meer. Het kan zeker toegevoegde waarde hebben, maar dat is nu jammer genoeg niet het geval geweest.

En de volgende keer de producer nadrukkelijk vragen hoe hij onze plek in het programma ziet en ”eisen” dat we op zijn minst genoemd worden. Wat we doen komt namelijk veel beter tot z’n recht als het zichtbaar bij kan dragen aan de doelstelling van TEDxtalks: ‘ideas worth spreading’.

Kortom, niet een ideale dag voor ons als betekenaars maar wel een leerzame dag. Mooi om onze ervaringsrugzak mee te vullen, op naar het volgende event!

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

Discussion