Maar ik denk niet in beelden hoor…


Geschreven op 15-05-2014 in categorie Weblog

Een uitspraak die ik vaak hoor van mensen als het gaat over het gebruik van tekeningen als communicatiemiddel. Ze geloven best dat communiceren met tekeningen nuttig is voor mensen die in beelden denken. Maar niet voor henzelf.

Eigenlijk is dat best grappig, want als je echt niet in beelden zou denken dan zou je aan het eind van de dag je auto niet meer terug kunnen vinden op dat volle parkeerterrein, herken je je partner of kinderen niet als je ‘s avonds thuiskomt en moet je elke keer als je een boek wilt lezen opnieuw leren lezen. En ik weet zeker dat dit absoluut niet het geval is bij die mensen die beweren niet in beelden te denken.

We nemen de buitenwereld waar in beelden, geluiden, gevoelens, geuren en kleuren. En we denken ook in deze zintuigelijke weergaven. Zelfs als je denkt aan een abstract begrip als bijvoorbeeld `organisatiestructuur´ of ´veranderingsmodel´, heb je daar dus beelden, geluiden, gevoelens, geuren en kleuren bij. Ook al ben je je daar vaak helemaal niet van bewust. De ene persoon zal wat meer beelden hebben bij een begrip, de ander wat meer gevoelens of geuren. Maar handig is het dus wel, die beelden.

Die beelden zijn voor iedereen anders…
Voor jou is een organisatiestructuur misschien een schematisch plaatje: een soort gekleurde, oplichtende draadfiguur die vijf meter bij je vandaan in de ruimte zweeft. Voor jouw collega is het misschien een stroomschema bestaande uit vlakken van verschillende vorm en grootte. En ziet hij het voor zich op tafel liggen. Voor je leidinggevende is het misschien gewoon een vel papier met een aantal namen erop. Volkomen verschillende interne beelden dus. Geen wonder dat we regelmatig het gevoel hebben ‘langs elkaar heen te praten’!

Hoe zorg je er dan voor dat jullie het wél over hetzelfde hebben? Want anders komt die verandering van de organisatiestructuur natuurlijk nooit goed van de grond! Juist, door de interne beelden naar buiten te brengen: door te visualiseren.

tekening blog denk niet in beelden

Door die beelden te tekenen en met elkaar te delen, ontstaat er inzicht en begrip voor elkaars interne weergave. Krijg je in de gaten wat je collega’s bedoelen en kun je op zoek naar een gezamenlijk beeld ofwel een gedeelde betekenis van een begrip. En dan kun je verder richting je doel; in dit geval het voor elkaar krijgen van die verandering van de organisatiestructuur.

Deze blogpost is geschreven door Mieke de Gunst

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

2 Comments


Danielle Doppenberg-Waasdorp


mooi werk gezien op faceboek maakt me nieuwsgierig!

Marina


Beelddenken: we doen het allemaal en het is fijn dat er meer en meer aandacht aan besteed wordt. Mijn persoonlijk doel: meer tekenen bij studeren leidt tot betere studieresultaten, bijvoorbeeld via Mind mapping©. Ik verwijs via mijn facebook en site ook door naar jullie. Groetjes en veel succes, Marina.


Discussion