9 redenen om te schetsen


Geschreven op 14-08-2014 in categorie Weblog

Als we visualiseren dan spreken we niet vaak over de schetsfase, maar de schetsfase is ook één van de meest waardevolle fases. Als je bijvoorbeeld kijkt naar website ontwerpers, dan gebruikt 9 op de 10 ontwerpers meteen een pc om iets te ontwerpen. Dit terwijl je beter op papier zou kunnen starten.

Waarom? Luister en huiver. Hier volgen 9 goede redenen om te gaan schetsen. Je kan dit niet alleen toepassen als je grafisch ontwerper bent, maar ook als je bijvoorbeeld een idee voor je bedrijf hebt. Maak er eerst een schets van, voordat je aan een businessplan begint. Of als je een idee hebt voor een folder of een nieuw product: schets het eerst.

De 9 redenen komen uit het boek van Bill Buxton – Skecthing User Experiences.blog

 • Schetsen is snel. Door het te schetsen kan je met een paar lijnen in no-time je idee duidelijk krijgen.
 • Een schets is tijdelijk. Als je schetst gaat het om het idee wat je nu hebt. Morgen kan dat alweer heel anders zijn. Dus het is niet definitief. Je kan het idee wat je nu hebt op papier zetten, zodat je het weer verder kan ontwikkelen.
 • Het is goedkoop. Koop een pak papier en paar stiften en je bent voor €5,- klaar. Voor deze €5,- kan je honderden ideeën uitwerken. Het is dus goedkoop en snel.
 • Je kunt het weggooien. Als je schets niet goed is, dan gooi je hem gewoon weer weg. Hoppakee. En je kan weer verder.
 • Hoeveelheid. Je kunt enorm veel ideeën genereren. De kwantiteit is ontzettend schaalbaar.
 • Helder vocabulaire. Schetsen doe je met hele grove symbolen en hele simpele en snelle woorden, waardoor het eenvoudig en helder wordt. Dit in tegenstelling tot een ingewikkeld businessplan. Houd het simpel. Dat is de kracht van schetsen.
 • Minimale details. Als je op A4 schetst heb je maar beperkte ruimte, dus je moet de details buiten beschouwing laten en de kern van je idee weergeven, om dit verder uit te kunnen werken. Details weglaten zorgt voor meer overzicht.
 • Ontdek, in plaats van te controleren en bevestigen. In deze fase ben je aan het ontdekken. Je bent suggesties en aanvullingen aan het geven. Het gaat niet om kritisch kijken naar wat en wel en niet goed is. Dat is in deze schetsfase niet belangrijk. Je bent juist aan het ontdekken en dat is zo fijn aan schetsen. Fouten maken mag.
 • Interpretatie. Het fijne van schetsen is dat het een bepaalde vorm heeft en dat iedereen er zijn eigen interpretatie aan geeft. De grote lijnen zijn open voor interpretatie, waardoor weer nieuwe ideeën en invullingen kunnen ontstaan.

Dus pak je papier en potlood erbij. Schets er lekker op los. Gooi het weg, begin opnieuw, maar vooral: Ga aan de slag! Ontdek.

 

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
 • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
 • Visual basics handout
 • Visual templates voor projecten

Discussion