Een vliegende start maken met je project


Geschreven op 24-11-2014 in categorie Weblog

Hoe maak je een vliegende start met je project? Met een goed begin natuurlijk! Maar wat is een goed begin? Hoe pak je het begin van een project zó aan dat je echt vliegend van start kunt gaan? Een project – eigenlijk alles wat uit meerdere stappen bestaat – heeft natuurlijk een doel. Soms is het doel al helemaal helder, soms nog helemaal niet. Met dat doel voor ogen is een goed begin zo gemaakt. En kun je redelijk snel en simpel bepalen welke stappen nodig zijn om het doel te bereiken. Maar hoe maak je dat goede begin dan? Visueel natuurlijk!

Een goed begin is het einde voor ogen hebben
Neem een flip over vel en teken linksonder in de hoek de huidige situatie. Hoe ziet die eruit? Wat is het vertrekpunt van jou en je team, welke middelen hebben jullie tot je beschikking? Vervolgens teken je rechtsboven in de hoek de situatie waarin het project al gerealiseerd is. Hoe ziet de wereld eruit als jullie het project tot een goed einde hebben gebracht? Wat hebben jullie dan bereikt? Welke waarde hebben jullie toegevoegd aan de wereld?

Teken nu een pijl tussen de situatie NU en de situatie straks. En brainstorm met elkaar over de stappen die nodig zijn om van de ene naar de andere situatie te komen. Je kunt jezelf hierbij de volgende vragen stellen: “Wat zijn de kansen van het project?” en “Wat zijn de gevaren of valkuilen van het project?”. Elke kans of valkuil krijgt een eigen stap of wordt in ieder geval onderdeel van een stap. Teken de stappen direct op de flip over of schrijf ze op post-its zodat je de stappen na afloop kunt ordenen.

Blog Een vliegende start

Je zult zien dat je zo in no-time een stappenplan hebt om je project vliegend van start te laten gaan. En het plan gaat je helpen het tot een goed einde te brengen. Het is dus echt zo: een goed begin is het halve werk!

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

Discussion