Tekenen zorgt voor extra denkkracht


Geschreven op 20-10-2015 in categorie Weblog

Dat tekenen is best leuk, maar wist je dat je met tekenen jezelf meer denkruimte geeft? Met tekenen zet je namelijk een structuur neer, waardoor er rust in je hoofd kan ontstaan. Hoe werkt dat? Waarom is dat handig? En hoe zorgt dat voor die extra denkruimte?

Laten we een stapje terug doen in de tijd. Naast dat ik last van het veel-ideeën-syndroom, had ik vroeger ook nog eens last van ik-kan-niet-helder-communiceren-syndroom. Dat zorgde dus voor een hoofd vol oplossingen en mensen die mijn ideeën niet begrepen. Laat staan dat ze meewerkte.

De ommekeer kwam toen ik tekenen als middel ontdekte om te communiceren. Ineens kon ik mijn wereldoplossingen vertellen met plaatjes en zelfs met anderen aan het idee werken door samen te tekenen. Daarmee konden de ideeën uit mijn hoofd en ontstond er ruimte.

1. Tekenen zorgt voor beslissingen

Als je een idee gaat tekenen, zowel alleen of samen, dan zul je een beslissing moeten maken wat je op papier zet. In je grijze massa beslis je tussen links of rechts. Dat komt omdat een stuk papier qua oppervlakte beperkt is. Het dwingt je letterlijk tot keuzes. Gelukkig kun je ook eenvoudig een nieuw stuk papier pakken, wat de keuze niet levensbedreigend maakt.

Een papier vol met keuzes, betekent dat je alle opties niet meer in je hoofd hoeft te houden. Daardoor ontstaat er ruimte. Zoals David Allen zegt: “Je hoofd is niet bedoeld om dingen te onthouden, maar om dingen te bedenken”.

2. Tekenen zorgt voor structuur

projectenLaten we nog een stapje verder gaan. Tekenen zorgt voor structuur. Denk eens aan zo’n saaie excel sheet. Waarom werkt dat zo goed, die hokjes? Het is structuur. Zo werkt dat ook met tekenen.

Tekenen zorgt voor structuur in je verhaal, structuur in je idee, structuur in samenwerking. Zo gebruiken wij een flip-over template met daarop onze projecten. Nieuw, Verkocht, Bijna afgerond en Klaar. Dit zorgt ervoor dat wij deze projecten niet allemaal in ons kleine hoofd hoeven te houden. Nee, ze hangen daar op de flip-over.

3. Samen tekenen zorgt voor expressie en verbinding

Tekenen kun je allen doen, zodat je in dialoog gaat met je eigen ideeën. Maar samen tekenen heeft nog meer waarde. Het dwingt je namelijk letterlijk om iets te maken met elkaar en dus te laten zien hoe jij het project (of idee) ziet.

Dit is waardevol, omdat we vaak maar een klein stukje wereldbeeld van de ander krijgen, als we alleen woorden gebruiken. Door het te visualiseren laat je letterlijk aan anderen zien hoe het voor jou in elkaar steekt. Samen kun je dan de verbanden maken en tot een complete oplossing komen. Dat noemen we visueel samenwerken.

Dit is de stap waarbij tekenen voor jezelf verandert naar een waardevolle tool om ergens aan samen te werken. Tekenen is immers het middel, niet het doel.

Get out of your mind

Als er één ding is wat je moet onthouden van deze blogpost, dan is het wel dat tekenen helpt om uit je hoofd te komen. Om niet alleen maar te denken, maar daar ook iets mee te doen. Ik geloof dat we soms heel moe worden van het achterna hollen van onze gedachtes, stop daar eens mee. Teken er op los en kom uit je hoofd. Verbindt die gedachtes en maak er iets van.

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

1 Comment


Maarten


Tekenen is leuk voor de uitbreiding van je onderwerp. Vanwege de “digtale revolutie” zie je dat vooral op smartboards mensen hun verhaal steeds meer willen opfleuren.


Discussion