Hoe het wel lukt structuur aan te brengen in je praatplaat


Geschreven op 25-05-2018 in categorie Uncategorized

Soms wil je een verhaal overbrengen en zit het al helemaal in je hoofd. Het hoeft er alleen nog maar even uit te komen. Liefst in de vorm van een ‘praatplaat’ tekening. En dat is waar het naar je papier staren begint. Want waar begin je? Hoe breng je wat je in je hoofd hebt op papier? Hoe kies je een passende structuur? Dat blijkt moeilijker dan je hoopte. Herkenbare situatie?

Waarom hebben wij zo’n moeite met het aanbrengen van structuur?

Soms moet je iets zien voordat je weet hoe het zit. Vaak is dat zo met structuur. Als iemand je een verhaalt vertelt, dan klinkt het logisch. Moet je zelf een verhaal vertellen, dan is dat opeens lastig. Er blijken heel veel manieren te zijn om je verhaal te vertellen. Welke is nou de juiste?!

De juiste structuur… die is er niet.

Structuur dan maar achterwege laten? Of heeft het een functie?

Structuur is zeker niet iets om achterwege te laten. Dat zou zoiets zijn als het fundament van je huis niet leggen. Er zijn twee goede redenen om je tekening structuur te geven:

  • Met structuur zorg je ervoor dat je een leidraad hebt voor jezelf als je je verhaal vertelt.
  • Met structuur geef je de ander houvast bij het volgen van je verhaal.

Dé juiste structuur bestaat niet… maar je kunt wel een passende structuur kiezen.

Hoe kies ik die een passende structuur?

Zolang je wegblijft bij het idee dat er mar één juiste manier is om je verhaal te vertellen, is er ruimte om te experimenteren met de structuur. Dat kan als volgt:

  • Bedenk waarom de tekening moet bestaan en wat je ermee wilt kunnen doen. Vraag jezelf af: welke boodschap wil ik overbrengen?
  • Bedenk welk plaatje daar bij passen. Gebruik hiervoor de cirkel van Dan Roam: wie/wat, waar, wanneer, hoeveel, hoe en waarom.  Gaat het bijvoorbeeld over waar gaan we naartoe veranderen? Teken dan een route. Doe dit in een lichte kleur. Dit vormt je basis.
  • Plot nu de informatie over de verandering op deze ‘onderlegger’ van je tekening. Je kan dit eerst met post-its doen om te kunnen puzzelen.
  • Test je tekening. Verstel je verhaal aan een ander met behulp van je concept. Komt je verhaal over op de ander? En blijft het juiste ‘grote’ beeld hangen?
  • Verbeter je tekening en pas eventueel je structuur aan als toch blijkt dat je de nadruk op het beantwoorden van een andere vraag wilt hebben liggen.

Wil je oefenen met structuur aanbrengen?

Onderstaand vind je een printbare versie van deze keuzehulp. Herken je de structuur van de keuzehulp? Het is een structuur die past bij het beantwoorden van een Hoe?-vraag.

Wil je meer leren over het maken van praatplaten? Schrijf je dan in voor onze open training ‘praatplaat maken’.

Maak je al praatplaten en wil je vooral leren hoe je een praatplaat kan maken voor anderen? Waarbij jij anderen faciliteert om mee te helpen aan de tekening? Schrijf je dan in voor de 4-daagse opleiding tot ‘Praatplaat facilitator’.

 

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

1 Comment


de Betekenaar - Visual recording & Visueel samenwerken


[…] je structuur aanbrengt in een tekening voor een ander heb je kunnen lezen in de vorige blog. Maar vóórdat je nadenkt over structuur is er iets anders essentieels in kaart te brengen: het […]


Discussion