Een overtuigende praatplaat, leef je in!


Geschreven op 27-06-2018 in categorie Weblog

Hoe je structuur aanbrengt in een tekening voor een ander heb je kunnen lezen in de vorige blog. Maar vóórdat je nadenkt over structuur is er iets anders essentieels in kaart te brengen: het zichtbaar maken van de persoon waar je de plaat voor maakt. Wij doen dat met een empathy map, ofwel een inleefschema.

Wat is een empathy map?

Een hulpmiddel waarmee je je in no-time kan inleven in degene voor wie jij je tekening maakt. Heel handig als je je visual zo goed mogelijk wilt afstemmen op je kijker/luisteraar.

Wat levert je dat op?

Het helpt je een krachtig verhaal te vertellen. Je bent beter in staat te snappen welke tekeningen, woorden en structuur aansluiten op de gedachtewereld van degene aan wie je je boodschap wilt overbrengen. Als je luisteraar merkt dat jij je in hem verplaatst, dan is hij eerder geneigd naar je te luisteren en iets van je aan te nemen.

Hoe maak je een empathymap?

Je doorloopt in ongeveer 10 minuten de volgende stappen:

 • Je tekent degene voor wie je de tekening maakt – vaak neem je daar een ‘voorbeeldpersoon’ voor in gedachten – in het midden van je papier.
 • Vervolgens leef je je in in deze persoon. Doe even alsof je in zijn of haar schoenen staat. Met het onderwerp van je praatplaat in gedachten beschrijf je:
  • wat diegene denkt over dat onderwerp. Welke gedachten poppen er in zijn hoofd op over dit onderwerp?
  • wat diegene om zich heen ziet
  • wat diegene zegt: hoe praat deze persoon over het onderwerp?
  • wat diegene doet, welk gedrag vertoont ‘ie
  • wat diegene voelt
  • wat diegene om zich heen hoort

Heb je dit gedaan? Dan merk je dat het makkelijker is om te bedenken waar je aan kunt sluiten op de ander, zodat die zich begrepen voelt. Welke argumenten kun je gebruiken? Op welke zorgen moet je ingaan?

Hier dieper op ingaan?

Het maken van een empathy map klinkt eenvoudig. Wij merken echter dat het niet altijd vanzelfsprekend is om heel bewust bezig te zijn met de ontvanger van je tekening. Wil je leren hoe je een tekening maakt waarmee je een boodschap kan overbrengen? Schrijf je dan in voor de training ‘praatplaat maken’.

Maak je al praatplaten en wil je de kneepjes leren van het maken van praatplaten voor anderen en mét anderen? Schrijf je dan voor de opleiding tot ‘praatplaat facilitator’.

Bonustemplate

Template nodig voor het maken van een empathymap? Hieronder kun je een printbare versie downloaden.

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
 • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
 • Visual basics handout
 • Visual templates voor projecten

1 Comment


Jcobfum


Albrigi Tecnology is a leading manufacturer of stainless steel tanks and turn-key systems for the chemical, food, pharmaceutical and
petrochemical industries. Every system manufactured by Albrigi embodies 30 years of experience in this trade, during which the
company has acquired cutting-edge technologies and the most sophisticated manufacturing techniques.
Production is almost totally robotized to guarantee excellent quality and maximum precision of machining processes and finishes. All
Albrigi tanks and systems are made entirely out of AISI 304L stainless steel or, on request, out of AISI 316L stainless steel. They are designed to combine the hygiene that is offered by stainless steel, with speed and effectiveness of maintenance and cleaning procedures.
Thanks to a diversified product line and a wide range of proposals, Albrigi Tecnology is able to solve even the size, space and shipping
problems in full compliance with the most stringent Italian and foreign market standards.

https://en.albrigi.com/tanks/opportunity-tanks.html


Discussion