Een overtuigende praatplaat, leef je in!


Geschreven op 27-06-2018 in categorie Weblog

Hoe je structuur aanbrengt in een tekening voor een ander heb je kunnen lezen in de vorige blog. Maar vóórdat je nadenkt over structuur is er iets anders essentieels in kaart te brengen: het zichtbaar maken van de persoon waar je de plaat voor maakt. Wij doen dat met een empathy map, ofwel een inleefschema.

Wat is een empathy map?

Een hulpmiddel waarmee je je in no-time kan inleven in degene voor wie jij je tekening maakt. Heel handig als je je visual zo goed mogelijk wilt afstemmen op je kijker/luisteraar.

Wat levert je dat op?

Het helpt je een krachtig verhaal te vertellen. Je bent beter in staat te snappen welke tekeningen, woorden en structuur aansluiten op de gedachtewereld van degene aan wie je je boodschap wilt overbrengen. Als je luisteraar merkt dat jij je in hem verplaatst, dan is hij eerder geneigd naar je te luisteren en iets van je aan te nemen.

Hoe maak je een empathymap?

Je doorloopt in ongeveer 10 minuten de volgende stappen:

 • Je tekent degene voor wie je de tekening maakt – vaak neem je daar een ‘voorbeeldpersoon’ voor in gedachten – in het midden van je papier.
 • Vervolgens leef je je in in deze persoon. Doe even alsof je in zijn of haar schoenen staat. Met het onderwerp van je praatplaat in gedachten beschrijf je:
  • wat diegene denkt over dat onderwerp. Welke gedachten poppen er in zijn hoofd op over dit onderwerp?
  • wat diegene om zich heen ziet
  • wat diegene zegt: hoe praat deze persoon over het onderwerp?
  • wat diegene doet, welk gedrag vertoont ‘ie
  • wat diegene voelt
  • wat diegene om zich heen hoort

Heb je dit gedaan? Dan merk je dat het makkelijker is om te bedenken waar je aan kunt sluiten op de ander, zodat die zich begrepen voelt. Welke argumenten kun je gebruiken? Op welke zorgen moet je ingaan?

Hier dieper op ingaan?

Het maken van een empathy map klinkt eenvoudig. Wij merken echter dat het niet altijd vanzelfsprekend is om heel bewust bezig te zijn met de ontvanger van je tekening. Wil je leren hoe je een tekening maakt waarmee je een boodschap kan overbrengen? Schrijf je dan in voor de training ‘praatplaat maken’.

Maak je al praatplaten en wil je de kneepjes leren van het maken van praatplaten voor anderen en mét anderen? Schrijf je dan voor de opleiding tot ‘praatplaat facilitator’.

Bonustemplate

Template nodig voor het maken van een empathymap? Hieronder kun je een printbare versie downloaden.

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
 • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
 • Visual basics handout
 • Visual templates voor projecten

1 Comment


osagoonline


Где очень выгодно приобрести страховку для авто? Этим вопросом каждый год задаются автовладельцы. Недавно на просторах интернет искал автострахование, сайты страховых компаний нигде не пропускали то машину, то водителя, то мой паспорт, случайно наткнулся на сайт онлайн страхования в народе электронные полисы. Вот он: https://osago-online-kupit.ru/category/avtostrahovanie/ Данная платформа поможет выбрать из 34 страховых компаний.Оформить и купить электронный страховой полис можно в следующих компаниях: АльфаСтрахование, Альянс, Армеец, АСКО, Астро-Волга, БИН Страхование, ВСК, ВТБ Страхование, Гайде, Дальакфес, Двадцать первый век, Зетта Страхование, Ингосстрах, Интач Страхование, Либерти Страхование, МАКС, Мегарус-Д , Надежда, Наско, Опора, Пари, Ренессанс Страхование, РЕСО-Гарантия, Росэнерго, Росгосстрах, Сервисрезерв, Согаз, Согласие, Тинькофф Страхование, Центральное страховое общество Энергогарант, ЭРГО, Югория, Южуралжасо


Discussion