Tekst in je tekeningen – mág het? en hoe dan?


Geschreven op 14-10-2020 in categorie Uncategorized

Op het moment dat mensen bij ons weer willen leren tekenen om te communiceren, gebeurt er vaak iets geks. In eerste instantie ontstaat er namelijk het gevoel dat schrijven opeens een dikke NO GO is geworden. Alsof er alleen nog maar getekend mag worden. Gelukkig is dit een misvatting. Eentje die we graag uit de wereld helpen. Daarom in dit blog iets over wat tekst toevoegt aan je tekeningen en een paar voorbeelden hoe je met spraakwolkjes tekst kan toevoegen. 

Tekst in je tekening: doen!

Een tekening zonder tekst is als een verhaal zonder context. Je hebt tekst nodig om tekeningen te begrijpen. Juist de combinatie van woord en beeld is vaak sterk. Het beeld laadt de tekst met betekenis en andersom. Zie je bijvoorbeeld het woord kwaliteit en je ziet daarbij een tekening van een gouden medaille, dan weet je dat kwaliteit in dat geval iets met winnen of de beste zijn te maken heeft. En bijvoorbeeld niet met een goede klantreview. Zie je dezelfde afbeelding met het woord avondvierdaagse erbij, dan heeft de medaille wellicht meer te maken met de beloning die je krijgt na een paar avonden lopen.

Kortom: tekst en beeld hebben elkaar nodig en maken elkaar sterker.

Hoe gebruik je tekst?

In je tekening wil je liever geen volzinnen gebruiken. Vaak zijn wat steekwoorden, een quote en hier en daar een mini-zin al voldoende om je beelden te laden met context.  Een specifieke vorm van tekstgebruik is het inzetten van spraakwolkjes. Dit soort wolkjes komen uit de wereld van stripverhalen en zijn erg handig als je een uitspraak of gedachte in je tekening kwijt wilt. We hebben specifiek hiervoor een aantal tips voor je. Ze staan hieronder in een combinatie van tekst en beeld.


Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

2 Comments


Josi Alves


Brasil – aprendiz

NEEMANN5578


Thank you!!1


Discussion