Aandachtig communiceren in online tijden – doodle erop los!


Geschreven op 02-02-2021 in categorie Uncategorized

Heb je regelmatig een online wegtrekker? Dat het scherm je aanstaart en je gewoon niet meer aanwezig bent bij je teammeeting? Hoe kan je je aandacht toch houden bij al die online meetings? En vooral: hoe doe je dat op een ontspannen manier?

Om te beginnen: dit wordt een positief verhaal. Met een suggestie erin waarmee je je aandacht online wat beter kan vasthouden. Het allerfijnste is: iedereen kan het, je hoeft hiervoor geen nieuwe dingen aan te schaffen en je kan direct starten.

Gespannen en moe van het schermstaren.. is dat nodig?

Soms wel… op een dag dat je sowieso weinig puf hebt bijvoorbeeld… Maar, heb je een dag waarop je wat frisse energie voelt, pak dan eens pen en papier. Doe eens iets anders… kom eens rustig los van je teammeeting op het beeldscherm en krabbel wat mee op papier. Krabbel wat er in je opkomt. Soms pik je misschien een woord op uit de meeting en is dat een startpunt om lekker wat omheen te krabbelen. We noemen dit ook wel doodlen.

Krabbelen…is dat nuttig dan?

Absoluut. Veel mensen doen het al. Vaak onbewust. Soms tekenen mensen bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek. En als je terugdenkt aan je schooltijd, dan herinner je je misschien ook wel volgekrabbelde schriften. Misschien tekende je patronen, misschien wel poppetjes. Grote kans dat je het vrij gedachteloos deed. Misschien verveelde je je wel en hielp het je om niet weg te doezelen.

Wat veel mensen niet weten, is dat dat gedachteloos krabbelen best nuttig kan zijn. Je kan er namelijk beter door focussen.

Betekenaar Corine maakte een filmpje waarin ze de het doodden laat zien en vertelt hoe je hier als thuiswerker van profiteert.

De overtreffende trap van krabbelen

Wil je nou niet alleen meer focussen, maar ook inhoudelijk actiever bezig zijn met wat er gezegd wordt, krabbel dan niet helemaal gedachteloos. Ga een stapje verder en probeer eens wat kernwoorden uit de meetings te filteren. Schrijf die op en krabbel daar dingen omheen waarmee je probeert uit te beelden wat er allemaal hoort bij dat kernwoord. Vind je aanknopingspunten om kleine betekenisvolle krabbels te maken? Of met cirkels en lijnen verbanden visueel te maken?

De ontspanning zit in het niet van jezelf verwachten dat je een tekening maakt die klopt. Of die mooi is. Pak gewoon een oude envelop (of een stuk karton van een thuisbezorgd pakketje) en een pen. Zie het meekrabbelen als een activiteit voor jezelf om wat minder met het scherm bezig te zijn. En wat meer te ontspannen tijdens je meetings. Kijk na de meeting eens wat het geworden is. Gewoon voor jezelf. Zonder dat een ander daarvan iets hoeft te vinden.

Ontspan, heb plezier en ontdek dat je aandacht hebt als je tekent!

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

Discussion