3 tips om betekenisvoller te tekenen


Geschreven op 15-03-2021 in categorie Uncategorized

Laten zien wat je bedoelt. Dat is waarvan wij denken dat de wereld begrijpelijker wordt. En mooier. Leuker zelfs. En tekenen is hierin voor ons een middel. Dat we inzetten als communicatietool.

Wat is betekenisvol tekenen?

Het zal je niet verbazen als je naar onze naam kijkt: wij willen dat tekenen betekenis geeft. In de zin dat tekenen werkelijk helpt om naast de taal van woorden ook de taal van beeld krachtig te kunnen inzetten.

Als we kijken naar hoe tekenen nu ingezet wordt als communicatietool, dan zien we verschillende dingen. Veel mooie dingen:

  • mensen die voor zichzelf krachtige tekeningen kunnen maken.
  • mensen die veel duidelijker een verhaal kunnen vertellen met een tekening aan anderen.
  • mensen die samen tekenen en zo een gezamenlijke betekenis creëren.

Maar hoe kan je nou nog meer betekenis geven aan de beelden die je maakt? Kortom:

Hoe kan je betekenisvoller tekenen?

Een drietal tips:

  • Maak van je tekening geen rebus. Je wil immers niet dat je tekening een raadplaat wordt. Het brein van de kijker is dan namelijk bezig met het oplossen van een rebus, maar niet met het begrijpen van de lading van een verhaal. Wat beter werkt dan een rebus, is het visueel maken van de uitkomst van die rebus. Dát is wat je gevisualiseerd wil hebben. En dan in een plaatje waarmee je aangeeft wat je met de uitkomst bedoelt.

  • Maak van je tekening geen letterlijke vertaling als dat niet is wat je bedoelt.

  • Maak geen plaatjes die los van een context als een soort standaard vertaling van een begrip worden ingezet.

Bij betekenisvol tekenen gaat het er niet om dat je een soort ‘Google translater’ bent voor elk woord. Wat je wil tekenen behelst vaak meer dan een begrip. Je wil eigenlijk een soort mini-verhaaltjes maken. Stel je hebt het over veiligheid. Dan ziet dat er op een bouwplaats anders uit dan in de context van een school. Op een bouwplaats betekent het misschien dat je een helm moet dragen. Dan helpt het om heel letterlijk een helm te tekenen. Maar diezelfde helm voegt niets toe in de context van veiligheid in de klas. Er vallen daar immers geen dingen op je hoofd (mag je hopen). Daar heeft veiligheid een veel abstractere betekenis. Het gaat bijvoorbeeld over sfeer, een bepaald gevoel. Een tekening die daar past kan je opbouwen door één of meerdere beelden te kiezen die een veilige sfeer vertegenwoordigen en die samen te voegen tot een betekenisvol beeld.

Het maken van betekenisvolle plaatjes is soms dus lastiger dan je denkt. Maar wel leuk en waardevol om te doen!

Hoe willen wij het tekenen betekenisvoller maken?

We willen jou leren tekenen op een zinvolle manier. Dat doen we graag op een toegankelijke manier. Om te beginnen met een gratis Tekenvierdaagse waarbij dit keer het thema is: ‘laat zien wat je bedoelt’. We geven hierin handvatten om betekenisvolle tekeningen te maken. Je kan je nu al inschrijven.

Ook hebben we natuurlijk ons Betekenboek. Hierin leren we je stap voor stap hoe je betekenisvolle beelden kan maken. Het is een echt doe-boek.

Tot slot komt er in juni een gloednieuwe online cursus. Hiervan houden we je op de hoogte.

Visuele toolbox (gratis download)

Wil je ook visueel aan de slag? Doe mee aan de visuele revolutie en download onze visuele toolbox met daarin een:

Download
  • E-boek over effectief vergaderen met tekenen.
  • Visual basics handout
  • Visual templates voor projecten

1 Comment


Lilian


Graag en dank!


Discussion