Skip to main content

Winkelmand

Close Cart
Weblog

Iedereen kan tekenen

Door 2 oktober 2012One Comment

Ja, je leest het goed, iedereen kan tekenen, dus jij ook. Tekenen is iets wat wij als kind leren, we passen dit toe en ontwikkelen dit allemaal volgens een vergelijkbaar en voorspelbaar patroon om het vervolgens tijdens onze school- en werkjaren weer af te leren. En hoeveel mensen zeggen en denken wel niet, ‘ik kan helemaal niet tekenen’? Volgens mij heel veel.

Zo krijg ik vaak de reactie van mensen dat ze het zo gaaf vinden als ze mij zien tekenen. Sommige zeggen dat ze stiekem ook zouden willen tekenen, maar dat ze het niet kunnen. Mijn tekenkunsten worden bijna gezien als een soort kunst, terwijl ze lang niet altijd mooi zijn (wat natuurlijk ook weer mijn persoonlijke perceptie is). Maar toch kunnen we allemaal tekenen. Ja echt, ik leg het je uit in drie onderdelen.

1. Vergelijkbaar en voorspelbaar tekenpatroon eerste 3 a 4 levensjaren

Zodra we een stift of potlood kunnen vasthouden beginnen we met tekenen. Zowel op papier als op de muren en tafels. Tijdens dit ontdekkingsproces groeien we in onze tekenkunst. Iedereen maakt deze groei mee in een voorspelbaar en vergelijkbaar patroon, dit gaat van strepen, cirkels over naar spiralen, huisjes en poppetjes. Met deze visuele taal ontdekken we als klein kindje de wereld om ons heen en daardoor spreekt iedereen ook dezelfde visuele taal. Elk kind volgt dit patroon, dus jij ook, tenzij je ouders geen potloden, pennen en stiften hadden.

2. Gebaren

Dit tekenen wordt echter zodra je in groep 3 zit van de basisschool minder belangrijk. De focus verschuift dan naar het gesproken en geschreven woord en het tekenen van ervaringen, beelden, betekenis is dan minder tot niet meer belangrijk. Maar toch blijven we ook uitbeelden, en tekenen is ook niet meer dan een vorm van uitbeelden. Dit uitbeelden doen we met gebaren. Als we spreken maken we gebaren met onze handen om iets uit te beelden, soms heel precies, soms heel grof.

Deze gebaren zijn van essentie niets anders dan het uitbeelden van een ervaring door het tekenen in de lucht. Jij bent dus vaker aan het tekenen dan dat je zelf door hebt. Dit is natuurlijk een onbewust proces, maar een essentiële stap in de onderlinge communicatie, iets uitbeelden aan de ander. Doe een marker in je handen en maak gebaren voor een whiteboard, wedden dat je kan tekenen.

3. De grote kracht van een niet mooie tekening

En nu komt het beste! Wanneer een tekening niet mooi is of niet af, dan is dit veel krachtiger dan een hele mooie perfecte tekening. Het activeert je brein en betrekt de kijker / maker in het proces. Stel je voor dat je de Mona Lisa bekijkt, dan is dat een mooi schilderij, zo mooi kan ik in ieder geval niet schilderen. Heel mooi, maar het blijft een schilderij, op naar de volgende.

Maar zodra je zelf gaat tekenen en er kijkt iemand mee, dan gebeurt er iets krachtigs. Je tekening is misschien niet zo mooi is als de Mona Lisa, maar als je tekening incompleet, niet af, niet perfect, etc, is, dan activeert het juist de mensen die ernaar kijken. Ze gaan namelijk de gaten invullen en de verbindingen maken tussen de vormen. Je krijgt letterlijk de grijze massa in beweging door tekeningen die niet af of mooi zijn. Je activeert het brein hierdoor 39% meer dan bij alleen gesproken tekst. Als een tekening niet mooi of niet af is, dan is dit juist beter.

Kortom, jij kan tekenen. Je doet het al vanaf jongs af aan en je spreekt de taal. Je maakt gebaren terwijl je praat, dus je kan tekenen. En het mooie is nog dat je mensen in beweging zet als je tekeningen niet perfect zijn. Ga tekenen!

 

One Comment

Leave a Reply