VISUAL PRACTITIONER

Leer visueel werken als een Betekenaar.

WAT DOET EEN…

Visual Practitioner? Dit is een professional die gespecialiseerd is in het inzetten van visuele tools en methodes om informatie en kennis te vergaren, creëren en vast te leggen. Door tekenen te gebruiken in offline en online sessies en bij interacties met anderen, zorgt een Visual Practitioner voor effectieve, creatieve en inspirerende communicatie en samenwerking.

VOOR WIE?

Professionals (zoals facilitatoren, adviseurs, managers, staf) die:

Dit jaarprogramma is voor jou als je er klaar voor bent om met visualiseren echt het onderscheid te maken. 

Je wil visualiseren als tool kunnen inzetten: 

 • om informatie op te halen en te verbeelden, 
 • kennis te delen, 
 • processen en sessies visueel te ondersteunen om tot een beter resultaat te komen. 

Dit programma past bij jou als je veel werkt in interactie met anderen en je in die interactie visuele tools wil inzetten. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om aan dit programma deel te nemen. Wel verwachten we dat je de kracht van tekenen al hebt ervaren.

WAT JE LEERT

Het jaarprogramma Visual Practitioner bestaat uit 12 opleidingsdagen in blokken van 2 dagen en 5 intervisiemomenten.  Je leert hierin alle vaardigheden die je nodig hebt om als een (be)tekenaar in je werk te staan.

HET PROGRAMMA

blok 1: Leren visualiseren – sterke tekeningen – Je leert sterke tekeningen maken, zodat je met vertrouwen kan visualiseren wat nodig is. In dit eerste blok leg je een stevige basis voor jouw visuele skills en stijl.

blok 2: Leren visualiseren – de essentie in beeld – Je leert betekenisvolle beelden maken, zodat je de essentie weet te vatten in inhoudelijk juiste en aansprekende tekeningen en je een gemeenschappelijk beeld kunt scheppen voor de groep waar je voor tekent.

blok 3: Informatie ophalen en visueel vastleggen – Je leert hoe je op verschillende manieren informatie kunt ophalen en vastleggen die in een groep, sessie of interactie wordt gedeeld, zodat jouw verslaglegging de deelnemers helpt het gedeelde beter te begrijpen, onthouden en verder te gebruiken.

blok 4: Informatie ophalen en uitwerken – praatplaat faciliteren en maken – Je leert visuele methodes te gebruiken om informatie te verzamelen en uit te werken tot een praatplaat voor een opdrachtgever.

blok 5: Tekenen als procesondersteuning- sessies ontwerpen en visueel begeleiden – Je leert hoe je tekenen kunt inzetten bij het organiseren, begeleiden en verslaan  van sessies of trajecten waar er gezamenlijk moet worden gewerkt naar een resultaat. Je leert hoe je met visueel werken groepen in beweging kunt krijgen en hoe je die sessies ontwerpt, vormgeeft en begeleidt.

blok 6: Ondernemen(d), jij als Visual Practitioner – Het thema is ondernemen(d) zijn als Visual Practitioner, en hoe je visueel werken in jouw praktijk gaat inzetten en verder ontwikkelen

Tijdens de verschillende blokken leer je visualiseren op verschillende formaten, en zowel analoog en digitaal te werken. Ook besteden we aandacht aan het inzetten van tekeningen en visuele tools bij online sessies en bijeenkomsten.

Tussen de opleidingsdagen door hebben de deelnemers vijf maal een (online) intervisiesessie van ca 2 uur onder begeleiding van één van de Betekenaars. Deze worden in overleg gepland tijdens het eerste blok. Op twee momenten (na blok 3 en 5) voer je zelfstandig een stage/proefopdracht uit waarin je het geleerde inzet in de praktijk.

hoe wat wanneer tekenmetertraining

HOE, WAAR EN WANNEER?

 • Twaalf opleidingsdagen van 10.00 tot 16.30 uur en vijf online intervisie momenten.
 • Data: we starten in april 2023. De doorlooptijd van het programma is ca. 1 jaar.
 • Locatie: Europalaan 2, Utrecht
 • De opleiding gaat van start bij minimaal 6 deelnemers. Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers.
 • In dit jaarprogramma is inbegrepen: Een uitgebreide set aan professioneel tekenmateriaal van Neuland, een selectie vakboeken, toegang tot onze volledige online cursus Tekenen als communicatietool en alle tekenmaterialen waarmee we tijdens de trainingsdagen werken.
 • Het jaarprogramma wordt verzorgd door Betekenaars met ieder hun eigen specialisatie en door externe professionals.
 • De investering voor dit jaarprogramma bedraagt EUR 10.749,- exclusief btw.
 • Betaling dient binnen 30 dagen na factuurdatum en vóór aanvang van de opleiding te geschieden.
 • Op al onze opleidingen en trainingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Inschrijven? Vul via de gele bestelknop het inschrijfformulier in.

Tekenen met je team? Samen een visie in beeld brengen?
Een tekenaar voor je event? Neem contact op en bel Rena,
zij koppelt je aan de juiste persoon.

030 227 00 18 • info@debetekenaar.nl

CONTACT

Locatie Utrecht
Europalaan 2
3526 KS
Utrecht
030 227 0018