Praatplaat facilitator

De essentie van andermans verhaal in beeld brengen

Praatplaat facilitator

Of het nou gaat om een verandering, een visie verspreiden, een nieuw idee voor een product of dienst of iets anders. In deze opleiding leer je hoe je in praatplaten maakt in opdracht van je eigen werkgever of klanten. Vóór hen en mét hen.

   

Een praatplaat facilitator: wat is dat eigenlijk?

Een praatplaat facilitator helpt een goed verhaal aan te scherpen en vervolgens in beeld te brengen. In een sessie met de mensen die belangrijk zijn voor het verhaal, neem jij het voortouw om het verhaal in beeld te krijgen. Jij bent degene die de flipover gebruikt om al tekenend te komen tot een visualisatie waarmee zij het verhaal kunnen vertellen. Luisteren is belangrijk. Vragen stellen is belangrijk. En weten hoe je van losse stukjes naar een plaat met een goede structuur kan komen.

Wil jij leren hoe je een praatplaat kan maken voor een ander? En hoe je een groep zelf een praatplaat kan laten maken? Dan is deze opleiding iets voor jou.

In deze 4-daagse opleiding leer je alles wat je moet kunnen als Praatplaat Facilitator. Van afstemming met de opdrachtgever tot oplevering van je praatplaat.

De investering voor deze opleiding tot Praatplaat facilitator bedraagt EUR 2.660,- exclusief btw. Uiteraard ontvang je daarbij een werkboek en een set professionele  stiften. Schrijf je je in voor 1 oktober, dan betaal je het early bird tarief van EUR 2.499,- exclusief btw.

Als je deze opleiding tot Praatplaat facilitator wilt volgen, gaan we er vanuit dat je over voldoende basiskennis beschikt en ervaring met tekenen in je werk hebt. Je tekent al langer, of hebt bijvoorbeeld eerder de online cursus of training ‘Praatplaat maken’ bij de Betekenaar gevolgd. Het is een grote pre als je beschikt over een tekentablet voor de uitwerking van je praatplaat.

Wanneer?

  • De opleidingsdagen voor 2019 zijn dinsdag 28 mei, dinsdag 25 juni, dinsdag 24 september en dinsdag 29 oktober 2019 van 9.30 tot 16 uur. Deze opleiding is gestart, je kunt niet meer instromen. Wil je op de hoogte worden gebracht als de opleiding in het najaar van 2019 open staat voor inschrijving? Mail ons op info@debetekenaar.nl.

Locatie is ons Visual Lab aan de Europalaan 2 in Utrecht. Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers.

Wat ga je in die vier opleidingsdagen doen?

Het programma van de opleiding ziet in grote lijnen zo uit:

Dag 1: Samen een praatplaat maken

We oefenen met het opbouwen van een praatplaat vanuit een case. Hierin ervaar je hoe het is om in interactie met elkaar een praatplaat te maken. Je leert ook hoe je een praatplaatsessie kan vormgeven en hoe je je opdrachtgever daarin in meer of mindere mate zelf laat tekenen.

Dag 2: Luisteren, tekenen en verbinden

We gaan aan de slag met luisteren en structuur aanbrengen. Hoe luister je? Wat teken je en hoe kom je tot een werkende structuur? Tot slot kijken we naar jouw rol als praatplaat facilitator.

Dag 3: Workflow en live case

Een praatplaat is na een sessie met je opdrachtgever niet direct klaar. In de 3e dag gaan we oefenen met een live case waarin je een concept praatplaat maakt. Ook geven we aandacht aan wat je na de concept sessie doet om tot een resultaat te komen waarmee het verhaal goed verteld wordt.

Dag 4: Digitale praatplaat uitwerken

Een praatplaat is een tekening waarbij je meestal een aantal versies maakt en bijschaaft. Het digitaal tekenen is hierbij fijn. Deze dag staat in het teken van digitaal tekenen. Je krijgt tips, tricks en leert hoe je een praatplaat op een makkelijk aan te passen manier maakt.

Tussen de opleidingsdagen door voer je huiswerkopdrachten uit, en kun je in een besloten Slack-kanaal je vragen stellen en uitwerkingen delen. Na de opleiding kun je als zelfstandig Praatplaat facilitator aan de slag.

Een deelnemer over deze opleiding:

‘ Voor mij heeft deze opleiding echt een belangrijke rol gespeeld. Ik maak nu regelmatig praatplaten in opdracht en door de opleiding sta ik hierin vol zelfvertrouwen. Ik weet wat nodig is om tot een plaat te komen die de opdrachtgever verder helpt. Ik weet nu ook hoe een goed verhaal is opgebouwd, hoe ik de opdrachtgever kan helpen om dit op te bouwen en vervolgens hoe dit dan het beste getekend kan worden.

Ik raad deze opleiding aan iedereen aan die werkt in een omgeving waarin veel teksten heen en weer worden geschoven en aan mensen die willen laten zien dat het ook anders kan.’ – Wietske Westra

De praktische informatie op een rij

  • De opleidingsdagen voor 2019 zijn dinsdag 28 mei, dinsdag 25 juni, dinsdag 24 september en dinsdag 29 oktober 2019 van 9.30 tot 16 uur.

Trainingstijden: 9.30 tot 16.30 uur
Locatie: Europalaan 2, Utrecht
Maximaal 8 deelnemers
Je krijgt een werkboek en een set professionele Neuland stiften
Na afloop kun je als zelfstandig praatplaat facilitator aan de slag

De opleiding vraagt een investering van EUR 2.660,- exclusief btw. Schrijf je je in voor 1 oktober 2019, dan betaal je het early bird tarief van EUR 2.499,- exclusief btw.

Enthousiast geworden? Schrijf je in voor de opleiding van 2019 via dit formulier.

Tekenen met je team? Samen een visie in beeld brengen? Een tekenaar voor je event? Neem contact op en bel Rena, zij koppelt je aan de juiste persoon.