Skip to main content
WinkelmandClose Cart

VISUEEL FACILITEREN

Sessies visueel begeleiden naar een zichtbaar en inspirerend resultaat.

IS VISUEEL FACILITEREN IETS VOOR JOU?

Bekijk de animatie hiernaast om een indruk te krijgen van wat je leert tijdens de training.

WAT DOET EEN…

Visueel facilitator? Dit is een professional die een groepsproces begeleidt en faciliteert, en daarbij gebruik maakt van visuele tools en werkvormen. Het is iemand die een visuele structuur voor een meeting ontwikkelt en daarmee aan de groep laat zien waar zij naartoe werken. Ook is het degene die ervoor zorgt dat de groep zelf al tekenend tot resultaat kan komen. De Visueel Facilitator maakt daarbij o.a. gebruik van visuele templates en werkvormen en weet wanneer welk visueel hulpmiddel nuttig kan worden ingezet.

visueel faciliteren de betekenaar

visueel faciliteren de betekenaar

VOOR WIE?

Professionals (facilitatoren, trainers, procesbegeleiders, programmamanagers, adviseurs, managers en consultants) die bij het (bege)leiden van meetings, sessies en processen:

 • ervaren dat deelnemers moeite hebben het geheel/proces/doel te overzien en/of er een goede bijdrage aan te leveren, en die behoefte hebben aan een helder overzicht waar mensen houvast aan hebben en betrokken bij zijn.
 • ervaren dat er in meetings weinig energie, aandacht en betrokkenheid is, en dat graag willen verhogen.
 • graag meer plezier en effectiviteit in projecten, sessies en samenwerking willen brengen.

WAT JE LEERT

Je leert alles wat je moet kunnen als Visueel Facilitator. Je leert hoe je een visuele meeting ontwerpt die past bij de groep waarmee je werkt. Ook leer je hoe je een groep zelf laat tekenen. Je leert visuele templates en werkvormen ontwerpen en gebruiken in een groepsproces. In je rol ben je interactief aan de slag met de groep.

Wat moet je kunnen en kennen?

Als je deze opleiding tot Visueel Facilitator wilt volgen, gaan we er van uit dat je al langere tijd groepsprocessen begeleid en ervaring hebt met tekenen in je werk. Je hebt bijvoorbeeld al de eendaagse training ‘Flitsende Flappen’, ‘Visuele Gesprekken’ of ‘Tekenen met je team’ bij de Betekenaar gevolgd. Twijfel je of je voldoende basiskennis/ervaring hebt? Neem dan contact op om dat met ons te bespreken.

HET PROGRAMMA

Dag 1: Jij als Visueel Facilitator en ontwerper van visuele meetings – We ontdekken samen wat visueel faciliteren is, wanneer je het inzet en wat jij ermee wil kunnen. Ook werken we aan tekenskills en vooral hoe je helpt om visuele structuur aan te brengen in de interactie met een groep.

Dag 2: Ondersteun je proces visueel – Hoe bouw je een visuele sessie op? We gaan oefenen met een visuele intakegesprek. Je leert hoe je een sessie ontwerpt die past bij het doel van je opdrachtgever. Je maakt je eerste templates. Ook het gebruik van metaforen komt hier aan bod.

Dag 3: Visuele werkvormen ontwerpen en testen – Je oefent met visuele werkvormen: je ontwerpt ze én test ze op de rest van de groep. Je oefent in je rol als visueel facilitator en ziet ook hoe anderen die rol invullen. Tot slot leer je hoe je een groep aanzet tot het praten in beelden. Zodat jij interactief kan meeschetsen en zichtbaar maakt waar het in de groep over gaat.

Dag 4: Tekenen met en voor de groep en jouw aanpassingsvermogen – Je leert hoe je als visueel facilitator kan helpen in diverse situaties. je ontdekt wanneer jij tekent voor de groep en wanneer je de groep laat tekenen. Je ervaar vervolgens hoe het is als je een groep samen laat tekenen.

hoe wat wanneer tekenmetertraining

HOE, WAAR EN WANNEER?

 • Vier trainingsdagen van 10.00 tot 16.30 uur.
 • Data najaar 2024: donderdag 5 september, vrijdag 6 september, maandag 23 september en maandag 7 oktober.
 • locatie: Europalaan 2 in Utrecht.
 • De opleiding gaat van start bij minimaal 4 deelnemers. Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers.
 • Deze training wordt gegeven door Selma Koopman en Ferry Timp.
 • Inclusief koffie/thee, versnaperingen, lunch, tekenboek, map en set professionele Neuland stiften.
 • De investering voor deze 4-daagse intensive bedraagt EUR 2.949,- exclusief btw.
 • Betaling dient binnen 30 dagen na factuurdatum en vóór aanvang van de opleiding te geschieden.
 • Op al onze opleidingen en trainingen zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Inschrijven? Vul via de bestelknop het bestelformulier in.