Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

5 manieren om visualiseren in te zetten

Door 16 juli 2014No Comments

Bij de Betekenaar roepen we vaak en graag dat beelden méér zeggen dan woorden alleen. Niet iedereen is daar meteen van overtuigd, tot ze zélf ervaren wat het effect is of concreet weten hoe je visuals kunt inzetten.Hieronder lees je er vijf die je direct helpen in je dagelijks werk.

  • 1. Je kunt visualiseren om voor jezelf te reflecteren.
  • 2. Je kunt visualiseren om een groepsproces op gang te helpen.
  • 3. Je kunt visualiseren om een idee te communiceren.
  • 4. Je kunt visualiseren om op te nemen wat je ziet en hoort.
  • 5. Je kunt visualiseren als documentatie.

5-manieren-van-visualiseren

1. Visualiseren om te reflecteren voor jezelf.
Tekenen kun je voor jezelf doen, als je wilt nadenken over een bepaald idee. Op het moment dat je gaat tekenen bij je gedachten, ga je in dialoog met je eigen ideeën. Je tekent je ideeën, waardoor er weer nieuwe ideeën ontstaan die je ook weer kan uitwerken. Je ziet misschien verbanden of combinaties die je niet eerder had bedacht. En je krijgt een completer beeld van wat er in je hoofd zit. Hier verscheen al eerder een blogpost over: In dialoog met je ideeën

2. Visualiseren om een groepsproces te activeren of in kaart te brengen.
Als je met een groep aan de slag gaat bij een projectbespreking, een vergadering of een andere soort meeting, dan helpt visualiseren met meteen duidelijk te maken wat mensen zeggen of bedoelen. Samen kan je op deze manier uiten wat voor beelden iedereen in zijn of haar hoofd heeft, en zo ontdekken wat je wil, waar je heen wil en hoe je hier wil komen. Visualiseer het samen en de directe feedback brengt je verder in je proces. Meer inzicht en ideeën gegarandeerd!

3. Visualiseren om (een idee) te communiceren.
Een idee kun je eenvoudiger communiceren aan de hand van een beeld. Maak van je idee een visual en licht deze toe aan een groep mensen. Maak de visual op een flip-over, maak hem digitaal, in powerpoint, wat ook maar voor jou werkt. Het gaat erom dat je aan de hand van deze visual je idee overbrengt op anderen. Door een idee uit te werken in een beeld maak je het zowel helderder en concreter voor jezelf, en is het eenvoudiger over te brengen op anderen. Ze zien eerder wat je bedoelt en zullen je idee beter onthouden!

4. Visualiseren om op te nemen wat we horen en wat we zien.
Wij noemen dit visual recording of graphic recording. Zo zijn wij regelmatig bij een meeting of een brainstorm, waar veel gepraat wordt. We maken dan visuele notulen, niet door te schrijven, maar door het te tekenen. Zo wordt direct letterlijk zichtbaar wat er verteld wordt.
Je kunt dat ook voor jezelf doen, en dat noemen we het visual notetaking of sketchnoting. Als je op een beeldende manier aantekeningen maakt, onthoud en verwerk je beter wat er gezegd is.

5. Visualiseren om te documenteren.
We zijn gewend om te documenteren met woorden. Voeg daar beelden aan toe en je hebt eerder overzicht over wat je hebt vastgelegd. Je kunt met visuals een gesprek documenteren, maar ook een proces in kaart brengen. Hoe werkt bijvoorbeeld jouw marketingproces, of hoe werkt bepaalde software? Dit kan je visueel in kaart brengen, wat je hierna weer kan uitwerken tot een infographic of een uitgebreide handleiding als dat nodig is.

Welke vorm van visualiseren gebruik jij het meest of waar zou jij meer over willen leren?

Leave a Reply