Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

De D.I.T. meetlat, een thermometer voor succesvolle trajecten

Door 6 oktober 2014No Comments

Ieder project, iedere meeting, iedere brainstorm heeft een doel. Je wilt draagvlak in je team creëren, je wilt de inhoud vormgeven of je wilt bespreken hoe je het met z’n allen gaat aanpakken. Soms ga je voor allemaal en soms ga je voor één van die aspecten. Maar hoe weet je of je meeting ook echt effect heeft? Wij gebruiken daarvoor de D.I.T. meetlat.

DIT-meetlat

D.I.T. staat voor Draagvlak, Inhoud en Techniek. Drie aspecten die altijd aandacht nodig hebben. Om te checken of je niets over het hoofd ziet, gebruik je de D.I.T. meetlat door er scores aan te geven. Zie het als een thermometer, om te checken hoe het met je staat.

Maar – anders dan een echte thermometer – scoor je op je (gezamenlijke) gevoel.

Draagvlak

Draagvlak is essentieel voor het realiseren van een doelstelling of project: het geeft antwoord op het ‘Waarom’ en ‘Wie’. Je voorkomt er mee dat anderen roepen: “Dat hebben ze lekker bedacht daarboven” of “Dat werkt niet, dan hebben we al geprobeerd”. Draagvlak kun je zien als meedenkkracht en meedoekracht.

Het meten van draagvlak gaat over het eigenaarschap van het project en de betrokkenheid. Hoe groot is dat? Wie denken er mee? Wie zijn de voorstanders? Wie zijn er tegen? Hoe belangrijk is dit project voor stakeholders? Waar scoort het Draagvlak voor dit project op een schaal van 1 t/m 10?

thermo-draagvlak

Inhoud

Dan hebben we Inhoud: het antwoord op de vraag ‘Wat’, ‘Hoeveel’ en ‘Wanneer’. Wat staat er op de agenda? Wat gaan we bespreken? Zijn alle details en grote lijnen bekend? Snapt iedereen waar we het over hebben? Wat zijn de afspraken? Wat is de planning, wanneer moet het plaatsvinden? Dit zijn allemaal vragen over Inhoud. Je kunt bijvoorbeeld een nieuw product bedenken, maar het moet wél technisch mogelijk zijn. Je kunt niet een rapport opstellen door alleen een inhoudsopgave en headings op te schrijven. Kortom, wat is de score op inhoud.

thermo-inhoud

Techniek

Techniek gaat om het proces, om beweging, om het ‘Hoe’: hoe kom je van visie tot actie, van dromen naar doen, van plan naar realisatie? We hebben draagvlak, we hebben inhoud, maar hoe gaan we dit nu in actie zetten? Wat ga ik doen? En wat gaat Henk doen? Wie is waar verantwoordelijk voor en welke methode kiezen we? Beoordeel de score op dit aspect.

thermo-techniek

De D.I.T.-meetlat is een simpel instrument dat je helpt stil te staan bij de belangrijke zaken in je project of meeting. Zo zorg je dat je het juiste doet en je aandacht zo goed mogelijk richt: door alle aspecten te betrekken, in plaats van eenzijdig te focussen.

Bonustip: Nadat je de score per aspect bepaalt, kun je jezelf (of met je team) afvragen of deze score voldoende is, en wat je zou kunnen doen om één punt hoger te scoren.

Leave a Reply