Skip to main content
WinkelmandClose Cart
UncategorizedWeblog

Tekenen leer je alleen door te doen

Door 25 januari 2017juni 9th, 2021No Comments

Eén van de belangrijkste lessen uit de geschiedenis van de Betekenaar is: leren door te doen. Dat klinkt simpel. En dat is het ook, als je een aantal monsters in spé niet laat uitgroeien tot mega monsters. Maar wat zijn die monsters? En hoe pak je die bij horens?

Wat zijn de monsters in spé?

Bij alle trainingen horen wij: “ik wil wel tekenen, maar …

  • ik mag alleen tekenen als het mooi is
  • dat gaat mijn baas echt té kinderachtig vinden
  • er zijn zoveel mensen die dat beter kunnen dan ik
  • ik mag pas tekenen als ik zeker weet dat ik het goed kan
  • etc.

blog_monster

Monstertjes zijn overtuigingen en kunnen enorm blokkerend werken. Terwijl ze vaak niet waar zijn. Moet tekenen bijvoorbeeld altijd mooi zijn? Wel als je de volgende Michelangelo wil zijn. Maar wil je tekenen gebruiken om te communiceren? Dan is het juist goed dat het niet mooi is.

Dat weet jij stiekem ook. Maar ga je daardoor direct tekenen?

Nee.

Met dank aan de monsters.

Hoe ga je de monsters te lijf?

Door te doen. Dat noemen we: Leren door doen. 

Je kunt heel veel praten over tekenen. Of heel veel lezen. Maar dan staat er nog steeds geen lijn op papier. Tekenen leer je alleen door te doen en daarom geven wij trainingen en opleidingen. Zo bekwaam jij jezelf, in een veilige omgeving, om het vervolgens toe te passen in de zakelijke context.

De kunst is om kleine stappen te nemen, zodat je vertrouwen groeit en je toolbox met tekenskills. Met de kleine baby stapjes ontdek je al snel dat je aannames niet kloppen:

  • “Ik kan niet tekenen” vs. “Tekenen bestaat uit een aantal basisvormen die iedereen kan tekenen”
  • “Ik kan niet mooi tekenen” vs. “Tekenen hoeft niet mooi te zijn om te communiceren”
  • “Mijn tekening niet goed genoeg” vs. “Als je tekening niet perfect is activeert dat juist het brein van de ander”

Samen met anderen maak je stappen, kijk je bij elkaar af en leer je door aan de slag te gaan. Onze trainingen bestaan dan ook voor 70% uit doe-opdrachten.

babystapjes

Samenvatting: Tekenen = Doen

Zonder doen lukt het gewoon niet. Dat geldt voor elke vaardigheid, maar voor tekenen is het overduidelijk. Dat maakt ons vak zo mooi. Het is allemaal direct zichtbaar.

Gezocht: Drie bijeenkomsten die wel een visueel verslag kunnen gebruiken

Wij zijn op zoek naar drie bijeenkomsten, die een visual recording nodig hebben en onze visual recorders in opleiding een kans willen geven. Want doen is leren. Natuurlijk voor de helft van de prijs, want ze zijn nog in opleiding. Weet jij een interessante bijeenkomst die wel een visueel verslag kan gebruiken? Laat het ons weten.

 

Leave a Reply