Skip to main content
WinkelmandClose Cart

VISUAL RECORDING

Vat samen wat er besproken wordt in een visueel verslag.

WAT DOET EEN…

Een visual recorder is degene die op een bijeenkomst, congres of sessie de essentie van wat er besproken wordt live samenvat in een visueel verslag. Iemand die goed kan luisteren, de woorden tot de kern kan filteren en die visueel kan weergeven op groot papier en/of digitaal. Daarbij líjkt het te gaan om het maken van een mooie plaat, maar dat is slechts een onderdeel van het hele proces.

visual recording graphic recording de betekenaar

VOOR WIE?

Professionals (zoals facilitatoren, trainers, procesbegeleiders, adviseurs) die:

 • Met behulp van visuele verslagen van sessies willen bijdragen aan het begrip en overzicht van deelnemers;
 • Een aantrekkelijke en heldere visuele weergave van het gedeelde willen kunnen vormgeven;
 • In de vingers willen krijgen welke aanpak ze moeten volgen om effectieve en waardevolle visuele verslagen voor anderen te kunnen maken;
 • Visual recording als dienst willen aanbieden.

VISUAL RECORDING
WAT JE LEERT

In onze intensive 4-daagse training Visual Recording leer je alles wat je moet kunnen als visueel verslaglegger. We leren je de essentie te filteren, informatie te ordenen en structureren, een visueel verslag vorm te geven en hoe je dat op een goede manier aanpakt.

Wat moet je kunnen en kennen?
Als je deze opleiding tot Visual Recorder wilt volgen, gaan we ervan uit dat je over voldoende basiskennis beschikt en al ervaring met tekenen in je werk hebt. Je tekent al langer, of hebt bijvoorbeeld eerder de online cursus of training Visual Notes, Tekenmetertraining of Flitsende Flipovers bij de Betekenaar gevolgd. Twijfel je of je voldoende basiskennis/ervaring hebt? Neem dan contact op om dat met ons te bespreken. Deze opleiding is niet geschikt voor beginnend zakelijk tekenaars.

visual recording graphic recording de betekenaar

HET PROGRAMMA

Dag 1: De eerste dag staat in het teken van het filteren van informatie en vatten van de essentie. Natuurlijk gaan we ook kijken naar wat een visueel verslag precies is, waarom het zo goed werkt en wat de anatomie van een visueel verslag is.  Je krijgt tips en tricks om duidelijk en leesbaar te schrijven. En we gaan veel oefenen met het live tekenen op verschillende formaten. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan het maken van digitale visuele verslagen.

Dag 2: We zetten het oefenen met het filteren en vatten van de essentie voort en gaan daarbij een stap verder. Dit is en blijft de basis skill van een goede visual recorder! In dag 2 ligt de nadruk op het ordenen en structureren van de informatie die je hebt gefilterd. om het overzicht voor de ander te geven. Je leert ordening en hiërarchie aan te brengen in je visuele verslag.

Tussen het eerste blok van 2 dagen  en de derde  en vierde dag voer je huiswerkopdrachten uit, en kun je in een besloten kanaal je vragen stellen en uitwerkingen delen.

Dag 3: De derde dag staat in het teken van vorm en compositie. Hoe gebruik je kleur optimaal en welke varianten zijn er om te structureren. We gaan natuurlijk weer veel tekenmeters maken op verschillende formaten en met verschillend materiaal.

Dag 4: Voordat je aan de slag kunt op een bijeenkomst is een goede praktische en inhoudelijke voorbereiding noodzakelijk. We besteden deze dag aandacht aan deze voorbereiding en tal van andere praktische zaken. Ook staan we uitgebreid stil bij ondernemerschap en digitaal tekenen.

hoe wat wanneer tekenmetertraining

HOE, WAAR EN WANNEER?

 • De volgende training is in het najaar van 2024: donderdag 3 en vrijdag 4 oktober, vrijdag 18 oktober en vrijdag 8 november 2024. 
 • Locatie: Europalaan 2, Utrecht, van 9.30 tot 16.00 uur
 • Trainers: Corine Matser en Ferry Timp
 • De opleiding gaat van start bij minimaal 4 deelnemers. Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers.
 • Investering EUR 2.949,- exclusief btw. Dit is inclusief koffie/thee, versnaperingen, lunch, naslagboek, Betekenboek en set professionele Neuland stiften
 • Naast de 4 opleidingsdagen krijg je een uur persoonlijke coaching na afloop van de training.
 • Ben je benieuwd of het iets voor je is en wil je even overleggen? Stuur ons een bericht: info@debetekenaar.nl

Ik kreeg meer vertrouwen in het kunnen luisteren en filteren en omzetten naar beeld, meer zekerheid door het kennen van de technieken en voorbereiding en nog meer plezier in het visueel werken en meer ervaring in het werken op papier

Femke van WoenselAfwisselend, uitdagend, compleet

Naast dat je vaardigheden opdoet, investeren jullie ook in zelfvertrouwen opbouwen, zodat je na de training verder durft te gaan en durft te groeien. Het is net je rijbewijs halen, pas als je het hebt, leer je het echt. En jullie geven inspiratie en een goed gevoel mee, waarmee je die meters durft te gaan maken. Mede ook door het delen van jullie persoonlijke ervaringen en reis naar waar je nu staat.

Claartje VisserIk vond het een ontzettend leerzame, leuke en goed opgebouwde opleiding.

Betaling dient binnen 30 dagen na factuurdatum en vóór aanvang van de training te geschieden. Op al onze opleidingen en trainingen zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing.