Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Uncategorized

Begin je meeting eens op een leuke(re) manier!

Door 25 april 2016One Comment

Een meeting of training begint vaak met een voorstelrondje. Dat is een goed idee natuurlijk als je wilt weten met wie je om tafel zit. Maar weet je dat na zo’n voorstelrondje echt? Vaak is zo’n rondje een uitwisseling van feitelijkheden als naam, functie en jaren in het bedrijf. Dingen die je vaak toch al van iemand weet. Dat kan boeiender!

Maak gebruik van een visuele opwarmer!

Waarom? Omdat je daarmee de meeting op een leuke en frisse manier kunt beginnen. Je leert de mensen op een andere manier kennen. Je hebt direct ieders aandacht. En visueel omdat tekenen natuurlijk gewoon leuk is!

Teken een symbool over jezelf

Als de groep elkaar nog niet (zo goed) kent, is deze opwarmer leuk als kennismaking. Het zorgt voor een verdieping in de kennismaking en de deelnemers zullen elkaar niet gauw vergeten.

Hoe?

 • Vraag de deelnemers op een post-it een symbool te tekenen wat iets zegt over hen zelf. Geef ze hier 1 minuut de tijd voor.
 • Als de groep elkaar al redelijk kent, vraag ze dan een symbool te tekenen van iets waarvan ze denken dat de groep dit nog niet van hen weet. Dit zorgt voor een verdieping in de kennismaking. Zo zou je zomaar tot de ontdekking komen dat je collega een wel heel speciale hobby heeft of een beroemde opa!
 • Laat de deelnemers hun symbool plenair toelichten en hang ze op een flip over vel. Dit geeft leuke aanknopingspunten voor een gesprek in de pauze. Wij schrijven er vaak nog de leerdoelen van de deelnemers bij. Handig om na afloop van een meeting of training op terug te komen.

 

wie is wie

Vogeltjes tekenen

Een leuke manier om de dag te beginnen of weer op te starten na een break. En om te laten zien dat je heel eenvoudig van iets dat ogenschijnlijk nergens op lijkt een vogel kunt maken. Vogeltjes tekenen is makkelijker dan je denkt. Daarnaast geeft het ook nog inzicht in de deelnemers; wie gaat er fanatiek aan de slag, wie kijkt eerst de kat uit de boom, wie vindt het eigenlijk een spannende oefening. Nuttige informatie als je met elkaar gaat samenwerken.

Hoe?

 • Laat de deelnemers op een los A4 6 à 8 krabbels tekenen. Zie foto hieronder.
  new doc 7_1
 • Vervolgens laat je ze zien hoe ze deze krabbels kunnen omtoveren tot heuse vogeltjes door er een snavel, ogen, staart en pootjes bij/aan te tekenen.
 • Nu is het de beurt aan de deelnemers; ze mogen zelf hun krabbels omtoveren tot vogeltjes.

new doc 8_1

Symbolen game

Elke meeting heeft een onderwerp met bijbehorend jargon. Om de meeting met een frisse blik te starten kun je de symbolen game spelen. Dan weet je meteen welk beeld de deelnemers hebben bij woorden als kwaliteit, reorganisatie of complexiteit. Dat praat een stuk gemakkelijker in de meeting.

Hoe?

 • Elke deelnemer schrijft een woord op een post-it. Bij voorkeur een woord wat betrekking heeft op de inhoud van de meeting;
 • Verzamel de post-its en lees de woorden hardop voor aan de groep;
 • De deelnemers schrijven alle woorden eerst op een A4;
 • Als alle woorden opgeschreven zijn, gaan de deelnemers (ieder voor zich) bij elk woord een symbool tekenen.
  De eerste die klaar is, steekt zijn hand omhoog en roept “Klaar”. Nu heeft de rest van de groep nog 10 seconden om zijn/haar symbolen af te maken;
 • Bespreek de symbolen met elkaar; wat heeft iedereen getekend? Zijn er veel verschillende symbolen van eenzelfde woord of juist niet? Met andere woorden zitten de deelnemers op één lijn qua beeld van het onderwerp van de meeting?

new doc 9_1Ik wens je een boeiende start van jouw meeting of training toe!

 

One Comment

Leave a Reply