Je hebt een verhaal te vertellen, een product aan de man te brengen, of een idee te verspreiden. Je kunt natuurlijk zélf iedere keer op de zeepkist klimmen, maar als je je verhaal breed wilt verspreiden, dan kun je ook een filmpje maken. En dat is makkelijker dan je denkt!
Het begint met een goed verhaal
Een verhaal waar jij helder over bent, zowel over de inhoud als over wat je er mee voor ogen hebt. Wat wil je bereiken bij de kijker? Wat moet hij doen/laten/weten? En wie is de kijker? Wat weet hij, wat vindt hij van jouw idee, waar is hij in geïnteresseerd?
Als je antwoord hebt op deze vragen, kun je vervolgens een boeiend verhaal in elkaar zetten. Ons brein is namelijk gevoelig voor verhalen: we gaan daar makkelijk in mee en onthouden ze beter. Hoe je een goed verhaal bouwt voor een presentatie of filmpje, kun je lezen in het boek ‘Visueel presenteren’ van Dan Roam.
Vertel het met plaatjes
De volgende stap is het vertellen van je verhaal met plaatjes. Ook al zo’n breinvriendelijke manier om informatie over te brengen. Plaatjes zijn namelijk de taal van ons brein, daarmee slaan we informatie beter op en blijven we geboeid. Driekwart van je brein is namelijk continu bezig met het verwerken van visuele informatie, en als we niets boeiends hebben om naar te kijken, zoek we vanzelf iets anders om naar te staren… of we spelen een filmpje in ons eigen hoofd af. Herkenbaar?
Teken de belangrijkste elementen in je verhaal, met simpele tekeningen of iconen. Hier kun je zien welke soort plaatjes passen bij de verschillende onderdelen in je verhaal.
En nu: een filmpje maken!
Je hebt nu een verhaal in woorden, en plaatjes die jouw verhaal ondersteunen. Tijd om een simpel filmpje in elkaar te draaien! Met een app/programma als StoryPix of met Adobe Spark Video bouw je op een simpele manier een filmpje inclusief voice-over. Het filmpje over Visual Notes hieronder maakte ik in ongeveer een uur in StoryPix (tekenen van de visual, scenes maken en voice-over opnemen. Dat laatste duurde nog het langste, want ik versprak me iedere keer!).
En als laatste: deel je verhaal!
Bonustips
- maak je verhaal niet te lang: 2 minuten. Zo kan de kijker makkelijker z’n aandacht er bij houden.
- verdiep je in je ideale kijker. Stap in haar schoenen, en sluit aan bij wat zij zou willen weten (en dat is vaak niet hetzelfde als wat jij wilt vertellen, kan ik je verklappen).
- de tekeningen hoeven niet het hele verhaal te vertellen, maar zijn bedoeld om de aandacht vast te houden en om informatie te verankeren. Getekende plaatjes zijn daar ideaal voor! Houd het simpel, maak het geen zoekplaatje.
- Voor een filmpje in StoryPix is het handig om een hele overzichtstekening te maken, waarbij je gedurende het filmpje op onderdelen inzoomt, maar ook het grote geheel kunt laten zien. Je kunt die met de hand tekenen (en met een scanner of via een foto digitaliseren en uploaden), of digitaal tekenen en vervolgens importeren. Hou een minimale grootte van 1920×1080 pixels aan.
- Voor een filmpje in Adobe Spark Video hoef je niet eens zelf te tekenen: er zit een hele bibliotheek met iconen in.
- Beter leren tekenen én presenteren? Wij geven er trainingen in!