Skip to main content
WinkelmandClose Cart

TIP 1

Maak van je tekening geen rebus. Je wil immers niet dat je tekening een raadplaat wordt. Het brein van de kijker is dan namelijk bezig met het oplossen van een rebus, maar niet met het begrijpen van de lading van een verhaal. Wat beter werkt dan een rebus, is het visueel maken van de uitkomst van die rebus. Dát is wat je gevisualiseerd wil hebben. En dan in een plaatje waarmee je aangeeft wat je met de uitkomst bedoelt.

 

 

TIP 2

Maak van je tekening geen letterlijke vertaling als dat niet is wat je bedoelt.

TIP 3

Maak geen plaatjes die los van een context als een soort standaard vertaling van een begrip worden ingezet.

Bij betekenisvol tekenen gaat het er niet om dat je een soort ‘Google translater’ bent voor elk woord. Wat je wil tekenen behelst vaak meer dan een begrip. Je wil eigenlijk een soort mini-verhaaltjes maken. Stel je hebt het over veiligheid. Dan ziet dat er op een bouwplaats anders uit dan in de context van een school. Op een bouwplaats betekent het misschien dat je een helm moet dragen. Dan helpt het om heel letterlijk een helm te tekenen. Maar diezelfde helm voegt niets toe in de context van veiligheid in de klas. Er vallen daar immers geen dingen op je hoofd (mag je hopen). Daar heeft veiligheid een veel abstractere betekenis. Het gaat bijvoorbeeld over sfeer, een bepaald gevoel. Een tekening die daar past kan je opbouwen door één of meerdere beelden te kiezen die een veilige sfeer vertegenwoordigen en die samen te voegen tot een betekenisvol beeld.

Het maken van betekenisvolle plaatjes is soms dus lastiger dan je denkt. Maar wel leuk en waardevol om te doen!

HOE WILLEN WIJ TEKENEN BETEKENISVOLLER MAKEN?

We willen jou leren tekenen op een zinvolle manier. Dat doen we graag op een toegankelijke manier. Om te beginnen met een gratis Tekenvierdaagse waarbij dit keer het thema is: ‘laat zien wat je bedoelt’. We geven hierin handvatten om betekenisvolle tekeningen te maken. Je kan je nu al inschrijven.

Ook hebben we natuurlijk ons Betekenboek. Hierin leren we je stap voor stap hoe je betekenisvolle beelden kan maken. Het is een echt doe-boek.

Tot slot hebben we een  gloednieuwe online cursus waarin je leert hoe je het tekenen kan inzetten als communicatietool.