Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Uncategorized

Digitaalloos strak tekenen

Door 5 oktober 2020januari 17th, 20248 Comments

We geven toe, het is een wat malle titel. Maar stel, je wilt strakke tekeningen maken en gebruiken in bijvoorbeeld een rapport of een presentatie maar je kunt of wilt niet digitaal tekenen, hoe zorg je er dan voor dat het er toch strak en professioneel uitziet? Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Het materiaal
Laat die dunne fineliner even aan de kant liggen en pak een wat dikkere zwarte stift om het lijnwerk te tekenen. Bijvoorbeeld een stift met een 1 mm punt. Dan oogt je tekening net even wat steviger en is uiteindelijk beter zichtbaar op de scan. Bedenk daarbij: hoe groter het papier, hoe dikker de stift. Wij zijn fan van de Fine One Outliner van Neuland met een ronde punt voor A4 en A3 papier, maar iedere andere zwarte marker of stift kan natuurlijk ook.

Het tekenen
Priegel niet. Ben je geneigd om wat klein te tekenen? Daag jezelf uit om een flinke maat groter te tekenen. Daarin helpt die dikkere stift ook meteen een handje mee. Ruim ook wat witruimte in rondom de tekening, dat komt later van pas bij het scannen en bijsnijden van de tekening.
En als je dan toch lekker aan de gang bent, neem dan ook meteen wat algemene tekentips mee:

* Sluit de lijnen/maak de vormen dicht. Dat oogt rustig.
* Wees consequent in lijnwerk, kleur en vorm.

Omdat we de tekeningen gaan scannen en verwerken moet je rekening houden met kleurgebruik. Niet alle kleuren blijven goed zichtbaar. Dat geldt trouwens ook voor grijze schaduwen. Zet die dus net even wat dikker aan of laat schaduwen weg.

Getekend met een Fine One en Artmarkers van Neuland, gescand met Camscanner

Oeps een foutje
Geen punt toch? Wij zeggen sowieso altijd: fouten maken mag, sterker nog, dat moet om het tekenen onder de knie te krijgen. Heb je nou toch een fout gemaakt of erger je aan een rare lijn die je hebt gezet? Tipp ex of witte stickers zijn je beste vrienden. Daar zie je later niks meer van op de scan.

Scannen met je smartphone
We hebben het al een paar keer gezegd: we gaan de tekening scannen. Het kan natuurlijk door de tekening onder de scanner te leggen maar in dit geval gebruiken we een scanner op je smartphone.
Er zijn inmiddels heel wat goede scan-apps op je telefoon. Het voordeel van een scan- app boven het maken van een normale foto is dat: het grijze van je foto wordt ‘weggetrokken’ zodat je een nette witte achtergrond hebt, dat foto’s rechtgetrokken worden, je ze kunt bijsnijden én dat je makkelijk de scan kunt delen en opslaan.

Getekend op papier, gescand met Turboscan

Onze favorieten
Camscanner – we zijn fan van de functionaliteiten van de betaalde versie van deze scan-app. De gratis versie heeft helaas een watermerk, maar de scans zien er nog steeds prima uit. Zowel voor iPhone als Android.
Turboscan – Gratis 3 documenten scannen, daarna betaal je eenmalig 3,50 euro. Zowel voor iPhone als Android.
Adobe scan – De scan app van Adobe – Adobe-id een vereiste.
Office Lens
Dropbox en Google Drive – de meeste clouddiensten hebben een scanfunctie.

En dan?
Nadat je het beeld hebt getekend, gescand en hebt opgeslagen op een handige digitale plek, is het uploaden naar je presentatie of het invoegen in een document nog een kleine moeite.

 

 

 

8 Comments

Leave a Reply