Skip to main content
WinkelmandClose Cart

Dit blog gaat over grijs. Dan kan het bijna niet anders dan een saai blog worden. Want de kleur grijs wordt immers geassocieerd met saai, muizig, neutraal, eentonig en onopvallendheid. Maar grijs is juist een heel handige kleur in het betekenisvol tekenen en daarmee onmisbaar in je kleurenpalet.

IS GRIJS EEN KLEUR?

Eerst maar eens goed kijken naar wat we nou eigenlijk zien. Als je zwart en wit mengt, krijg je grijs. In feite is “grijs” de benaming voor elke tint ergens tussen wit en zwart in. Zwart en wit en alles wat daartussen zit zijn kleurloze – achromatische – kleuren. Voeg je wat kleur toe dan wordt je grijs wat warmer of koeler.

ASSOCIATIE EN GEVOEL

Grijs roept heel wat op bij de mens, zowel in positieve als negatieve zin. We associëren grijs met eentonig, saai, conservatief of neerslachtig. We zijn niet dol op grijs weer of opgaan in de grijze massa. We willen ook liever geen grijze muis genoemd worden. Aan de andere kant koppelen we grijs ook aan neutraal, wijsheid, evenwichtig en veiligheid.

GRIJS GEBRUIKEN IN JE TEKENINGEN

Een van de meest gebruikte toepassingen met de grijze stift is het aanbrengen van schaduwen of accenten. Hiermee creëer je op een makkelijke manier bijvoorbeeld diepte in je tekeningen. Met een grijze lijn kun je ook een horizon of ondergrond aangeven.

Wat tips

  • Kies een kant voor je schaduw. Zet je lijnen of aan de linkerkant of aan de rechterkant van je tekening, afhankelijk van je (denkbeeldige) lichtbron.
  • Zet je lijnen in een keer, schets de lijnen niet.
  • Het gaat om de suggestie van een schaduw, niet om een realistische weergave van een schaduw.
  • Een schaduw hóeft niet in grijs. Kies een andere kleur als dat meer past.

Gebruik schaduw in je tekening

MAAR DIT KAN OOK

Grijs is ook een dankbare kleur om meer betekenis te geven aan een tekening.
Om aan te geven dat iets in het verleden heeft afgespeeld bijvoorbeeld. Of om te laten zien dat er meerdere personen of elementen zijn zonder ze helemaal uit te tekenen. Daarnaast is het handig om grijs te gebruiken als je wilt laten zien dat informatie nog niet zeker is. Ons brein kan met dat grijs prima uit de voeten.

ONZE FAVORIETE MATERIAAL

Allereerst de grijze Neuland No.One Art met penseelpunt (nummer 101). Ideaal voor zowel schrijven als tekenen en het in volle vaart zetten van strakke schaduwen. Voor de wat grotere papierformaten, zoals een flipover. Deze marker is in verschillende grijstinten verkrijgbaar.

Dan de wat dunnere Neuland FineOne Art, ook met een penseelpunt. Geschikt voor wat kleiner papier, denk aan A4 of A3-formaat. Ideaal voor je sketchnotes.

Tot slot, voor de digitale tekenaars in Proceate: hebben we onze favoriete  grijzen en grijstonen in een kleurenpalet gezet. Download ze hier.

Favoriete Neulandmarkers grijs en Procreate kleurenpalet