Skip to main content

Winkelmand

Close Cart

De belangrijkste stap om visueler te werken en meer tekeningen te gebruiken in je werk, is om jezelf het tekenen zó eigen te maken dat het je tweede natuur wordt. Maar ja, hoe pak je dat aan?

Zo dus: door een eigen betekenboek te maken: jouw persoonlijke bibliotheek met betekenisvolle beelden die je in een handomdraai tekent, omdat je van tevoren hebt nagedacht en geoefend. Makkelijk te gebruiken in je presentatie, meeting, rapport of sessie. En het kost je maar 10 minuten (per dag hè, dat dan weer wel…).

in 10 minuten je eigen bitekenboek

Voor wie het ook in (platte) tekst tot zich wil nemen:

 • Neem een notitieboekje wat je fijn vindt, een stapeltje post its en een fijne pen of stift.
 • Maak een lijst van 10 woorden/begrippen/concepten waar je een tekening bij wilt hebben. Schrijf ieder woord op een aparte bladzijde in je notitieboekje.
 • Zet een timer op 10 minuten.
 • Begin met het eerste woord: hoe zou jij dat verbeelden? Teken het in zijn meest eenvoudige vorm op een post-it. Stel je voor dat het platgeslagen zou worden, hoe ziet dat er uit? Maak er een simpele lijntekening van. Heb je geen idee? Ga na welke beelden je er mee associeert. Hoe ziet dit er voor jou uit op je werk? Horen er objecten bij? of mensen? En wat doen die dan?
 • Plak de post-it in je boekje (je kunt natuurlijk ook meerdere tekeningen per woord maken!). Herhaal voor de volgende woorden, net zo lang tot de timer gaat of je klaar bent met de 10 woorden.
  Zet de timer eventueel opnieuw, net zo lang tot je klaar bent.
 • Herhaal deze oefening 5 dagen lang, iedere dag 10 minuten. Aan het einde heb je 50 eigen beelden om te gebruiken in je presentatie, je rapport of je meeting.

BONUSTIPS

 • Niet tevreden over je tekening? Teken het opnieuw, en opnieuw. Focus op wat onderscheidend en herkenbaar is, niet op perfectie. Imperfecte tekeningen zijn veel interessanter.
 • Schrijf het woord bij je tekening, dan is voor iedereen duidelijk wat je bedoelt.
 • Vind je je tekening te priegelig? Neem een dikkere stift of een grotere post it. Kom je juist ruimte te kort? Pak een fineliner en daag jezelf uit het kleiner te tekenen.

Toch in een workshop leren tekenen voor je werk? Wij geven ook trainingen!

Of liever wat inspiratie voordat je start met je eigen betekenboek? Je kan ook ons Betekenboek bestellen.