Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

Tekenen voor jezelf, waarom zou je?

Door 15 november 2016No Comments

Begin je met Begrijpend tekenen?
Teken dan eerst voor jezelf.

Door het maken van Mindsketches, een visuele brainstorm. Of met het maken van aantekeningen bij een meeting, ook bekend als visual notes of sketchnotes. Zo oefen je laagdrempelig om tekeningen te integreren in wat je doet.

Maar wat levert je dat op?

Meer concentratie en focus. Als je aantekeningen maakt bij een meeting, dan moet je opletten. Je kunt namelijk niet klakkeloos álles tekenen. Dat noemen we namelijk notuleren. Met tekenen maak je onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Daardoor ga je automatisch dieper luisteren, zodat je het belangrijke concept kunt vinden en visualiseren.

Beter onthouden. Door informatie te visualiseren, veranker je de informatie in een beeld. Je brein kan daar beter mee overweg dan met een brij geschreven woorden. Heb je ooit iets makkelijk teruggevonden in een volgeschreven pagina? Waarschijnlijk niet.

Sneller begrijpen. Je ziet sneller nieuwe verbanden. Je denkt eerder dóór. En door het te tekenen creëer je ruimte in je korte termijn geheugen. Ruimte voor bijvoorbeeld creativiteit of nieuwe ideeën. Terwijl je misschien dacht dat je niet creatief (genoeg) was.

Leuk. Maar hoe maak je zo’n Mindsketch?

Stap 1: Pak een idee, project, plan of droom in gedachten. Iets wat je op dit moment bezig houdt.
Stap 2: Pak een vel papier en een pen of stift.
Stap 3: Schrijf een titel in het midden. Bijvoorbeeld de naam van het project of een vraag zoals: hoe kan ik … beter maken?
Stap 4: Teken en schrijf kernwoorden (geen hele zinnen) rondom de titel. Zoals hieronder. Schiet je niets te binnen? Maak dan gebruik van de vragen: wie, wat, waar, wanneer, hoe, hoeveel en waarom?

template_mindsketch

Wanneer ben je klaar?

Niet wanneer het vel vol is. Maar wanneer jij voor je gevoel merkt dat je klaar bent. Dan is het tijd voor een korte koffiepauze. Kijk daarna nog eens naar je Mindsketch. Wat valt je op? Wat verrast je? Waar is er nog leegte? Ben je iets vergeten? Wat is er écht belangrijk? Schrijf en teken het er bij.

Wat heeft het je opgeleverd?

Nieuw ideeën? Structuur? Rust in je hoofd? Helikopterblik?

Iedereen ervaart het anders, maar je hebt nu ervaren hoe het is om je gedachten zo op papier te brengen. Voor jezelf. Waardoor je het beter onthoudt, meer focus hebt en je de materie beter begrijpt.

En nu?

Pak een nieuw vel papier.

En blijf oefenen.

Leave a Reply