Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

Waarom tekenen je slimmer maakt

Door 31 oktober 2016No Comments

Wij mensen zijn dieren. Ook al voelt het niet zo.

Dat komt omdat we zelfbewustzijn zijn. We zijn in staat om na te denken over onszelf. Om gedachten te hebben over onze eigen gedachten.

Zoals dit.

gedachten

Bijvoorbeeld als ik mezelf betrap op de gedachte: “Wat heeft die nou weer voor trui aan? Dat ziet er toch niet uit!” om vervolgens te denken “Dat is niet zo aardig van mij om te denken”.

Dat zijn gedachten over gedachten.

En omdat we steeds meer weer met ons denken doen (kenniswerk), krijgen we ook steeds meer gedachten over gedachten. Soms is dat handig, voor als je persoonlijk wil groeien. Soms is dat onhandig, als je bijvoorbeeld in een brainstorm zit waar je een oordeel moet uitstellen.

Nadenken over je gedachten is krachtig. Want je bent daardoor in staat om gewoontes te doorbreken. Zoals, waarom je altijd het schrijven van een offerte uitstelt, liever niet met collega Jan praat of waarom bij een nieuw idee gelijk in de gevarenzone schiet.

Maar per dag hebben we zo’n 20.000 tot 60.000 gedachten. Dat betekent dat we er vaak niet zo bij stilstaan en daarom wil ik graag een pauzeknop introduceren, namelijk: tekenen.

Dat maakt ons zelfbewustzijn namelijk nog krachtiger. Zo vertelde ik (Bas) laatste tegen Mieke en Marjolein: “Ik voel me onrustig en gespannen. Maar ik weet niet waar het door komt”.

Ik bleef vervolgens de hele dag onrustig, tot ik mijn gedachten stap voor stap tekende.

Ik voel me onrustig omdat….

gedachten-proces

En zo dacht ik na over mijn gedachten. Om ze vervolgens simpel te tekenen en op te schrijven.

Waarom werkt dat krachtig?

Het geeft ruimte in mijn hoofd. Mijn eerste gedachten staan op papier en die hoef ik dus niet te onthouden. Het brein kan maar 7 plus-minus 2 gedachten actief onthouden. Het opschrijven en tekenen geeft daardoor meer ruimte om dieper te denken.

De andere reden is dat ik kan puzzelen met mijn gedachten. Ik teken mijn gedachten als proces. Zo zie ik de volgorde en kan ik puzzelstukjes toevoegen. In dit geval was het een soort therapeutisch tekenen, maar dit werkt ook fantastisch als brainstorm.

puzzel

Dit was mijn proces.

Maar zo worden wij gevraagd om te tekenen bij meetings, conferenties of presentaties van een nieuwe strategie. Logisch. Want bij zo’n bijeenkomst krijg je wel meer dan 7 stukjes informatie. Dat kun je niet onthouden, maar in een visuele samenvatting komt alles weer samen. En daardoor ben je instaat om het te herinneren.

24284093332_68796d22c2_z-2

Maar wat als je dan samen gaat puzzelen?

Dan ben je de hele organisatie naar een hoger niveau. Dan gaat het niet meer over onthouden of een creatieve uiting van de meeting. Nee, dan gaat het over samen processen tekenen, elkaar begrijpen en daardoor iedereen slimmer maken.

Want als dier kunnen we nadenken over onze eigen gedachten. Dat maakt ons mens.

Maar we zijn ook nog eens in staat om samen te werken. Over de hele wereld. En dat maakt dat we ons toch een beetje anders voelen dan dieren.

Leave a Reply