Skip to main content
WinkelmandClose Cart
UncategorizedWeblog

Hoe voer ik een visueel gesprek?

Door 15 november 2017juni 9th, 20212 Comments

Gebeurt het jou ook regelmatig dat je na een gesprek denkt: ‘we zitten op één lijn!’ … en een week later blijkt dat degene met wie je gesproken heeft iets heel anders heeft onthouden dan jij.  En je had nog wel zo veel aantekeningen gemaakt…

Maar ja: door iets voor jezelf op te schrijven, loop je het risico dat jij en je gesprekspartner met verschillende gedachten de ruimte uit lopen. Vooral omdat je niet echt zichtbaar hebt gemaakt waar het in jullie gesprek over ging. Dat kan anders. Dit blog gaat over hoe je door het visualiseren tijdens een gesprek

  • je beter kunt concentreren op wat de ander zegt,
  • zelf beter de essentie van een gesprek onthoudt, en
  • er een gedeeld begrip ontstaat tijdens het gesprek.

Hoezo dan?

Anders dan bij het maken van geschreven notities, focus je met tekenen op dat wat belangrijk is. Dat doe je door dát te vatten in een kernwoord en een symbool of tekening. Daarmee maak je een visueel ankerpunt. Deze ankerpunten helpen je om betekenis te geven aan woorden en om de betekenis daarvan ook op langere termijn te kunnen oproepen. In een eerder blog legden we al uit dat je beter kan onthouden door te tekenen. Bovendien kun je dan samen beter doordenken op eerdere punten en nieuwe verbanden zien. Je werkgeheugen kan maar een paar brokjes informatie vasthouden. Het visualiseren ontlast je brein van het onthouden, waardoor er weer ruimte is voor creativiteit, doordenken en nieuwe gedachten!

En wat vindt de ander daar dan van?

Grote kans dat jouw gesprekspartner niet vaak een gesprek heeft waarbij de ander tekent. In eerste instantie kijkt hij misschien zelfs wel een beetje vreemd als jij met je stiften en papier aan de slag gaat. Laat de ander dan ook meekijken met wat je tekent. Zo gebruik je de tekening niet alleen om zelf beter te onthouden, maar ook om zonder het uit te spreken te checken of wat je tekent klopt met het beeld van de ander. En maak je geen zorgen of je ‘mooi genoeg tekent’, vaak zal de ander je juist een compliment maken omdat je iets doet wat hij zelf niet zou ‘kunnen’.

Maar wat doet dat met het gesprek?

Om te beginnen kan het even vreemd of ongemakkelijk voelen als je gaat tekenen tijdens een gesprek. Opeens kijk je elkaar niet alleen maar aan, maar ben je ook regelmatig naar je tekening aan het kijken. Misschien valt er vaker een stilte, omdat je nog aan het tekenen bent.  Verder zal je merken dat de ander opmerkingen gaat maken als: ‘ik zou nog wat willen toevoegen aan dat beeld’ of ‘jij tekent de relatie tussen A en B, maar wat ik bedoel is eigenlijk de relatie tussen A en C’. De tekening helpt dan juist om een helder beeld te scheppen!

Maar vinden anderen dat tekenen niet heel onprofessioneel?

Niet de hele werkende wereld heeft bij tekenen direct door wat de toegevoegde waarde kan zijn. Overtuigingen als ‘tekenen is iets voor kinderen’, ‘tekenen is iets voor mijn vrouw tijdens de vakantie’, kom je vast wel een keer tegen. Ze zitten misschien ook in jezelf. Een tweetal tips helpen je wellicht om het toch te gaan doen:

  • Geef aan dat je tekent om ZELF beter te begrijpen en onthouden waar jullie het over hebben.
  • Geef aan dat JIJ beter kan luisteren als je tekeningen maakt tijdens het gesprek.

Oké. En hoe pak ik dat tekenen tijdens een gesprek dan aan?

Daarvoor hebben we een plaatje gemaakt dat je kan printen om je tijdens een gesprek houvast te geven.

En nu? Vraag iemand waar je je prettig bij voelt of jullie een visueel gesprek van 10 minuten  kunnen oefenen. Begin niet te moeilijk en neem als onderwerp bijvoorbeeld ‘vertel eens iets over jezelf’.

Succes!

2 Comments

  • Louk Hoefnagels schreef:

    Hoi Betekenaar,
    Bedankt voor deze blog over het visuele gesprek. Hoewel ik snap dat je een visueel gesprek deels tekenend kunt voeren, merk ik dat ik in adviesgesprekken er zelf last van heb dat ik mijn gesprekspartner niet kan aankijken en dus signalen mis qua lichaamstaal. Ook onderbreekt het tekenen voor mijn gevoel het natuurlijke tempo en daarmee de onderlinge afstemming, de “flow” van het gesprek. Ik ben overgestapt van een totaalweergave naar het visueel aanreiken van sommige ideeën door ze simpel te tekenen en op een servetje of A5 aan te reiken (á la Dan Roam).Dat kan natuurlijk ook bij het weergeven van ankerpunten.
    Voor mij werkt het, maar het is een andere aanpak dan jij in de blog uitwerkt. Misschien heb jij nog een reactie of tip over mijn aanpak?
    Hartelijke groet.

    • Marjolein schreef:

      Als dat voor jou en je gesprekspartner goed werkt: niets meer aan doen! Uiteindelijk kies je voor een aanpak die bij jou en je doel past. Groet, Marjolein

Leave a Reply