Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

Onthoud je dingen echt beter door te tekenen?

Door 2 november 2015One Comment

In onze trainingen en workshops zeggen we altijd van wel. Maar is dat eigenlijk wel echt zo? Helpt het je echt dingen beter te onthouden door er tekeningen van te maken? Of onthoud je het verhaal van je baas echt beter door tijdens de vergadering de kantlijnen van je notitieblok vol te tekenen? En hoe werkt dat dan?

Volgens Sunni Brown wel! In  onderstaand filmpje vertelt zij over de kracht van doodlen, het vol tekenen van die kantlijnen. Het is een TED-talk uit 2011 maar nog steeds actueel.

In haar talk vertelt ze dat er 4 manieren zijn waarop we informatie verwerken om uiteindelijk een beslissing te kunnen nemen. Door te kijken, te luisteren, te lezen en schrijven en door het te ervaren. Als je informatie echt goed wil verwerken, moet je tenminste 2 van deze “modaliteiten” gebruiken. Door te tekenen gebruik je alle 4 deze modaliteiten tegelijk!

Tot 30% meer onthouden door tekenen

Door al tekenend te luisteren ben je beter in staat na te denken, creatiever te denken én onthoud je tot 30% meer van informatie die je hoort! Dit laatste benoemt Sunni in haar talk slechts kort maar is een resultaat van een studie van de Applied Cognitive Studies uit 2009. Een link naar deze studie heb ik op internet nog niet gevonden. Wel allerlei artikelen die hier aan refereren, zoals deze: http://nl.metrotime.be/2014/11/19/must-read/mensen-die-tekenen-terwijl-ze-luisteren-onthouden-30-meer/

Stel je voor; door te tekenen onthoud je meer van het verhaal van bv.  je baas, collega of die geweldige spreker op een congres! En mensen die naar jou kijken en luisteren onthouden tot 30% meer van jouw verhaal als jij er bij tekent!

Hoe werkt dat dan?

Bewust kun je maar een paar eenheden informatie onthouden terwijl je brein een veel grotere opslagcapaciteit heeft. Het mooie is dat je brein die opslagcapaciteit gewoon gebruikt zonder dat je er zelf erg in hebt. Alles wat je hoort, ziet of mee maakt wordt opgeslagen. Elk stukje informatie wordt op een bepaalde manier verbonden aan reeds eerder opgeslagen informatie en ervaringen. Dat stelt ons in staat om verbindingen te maken tussen zaken die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben.

Tekenen als brug naar je brein

Het is echter de kunst om toegang te krijgen tot al die opgeslagen informatie. Door te tekenen sla je als het ware een brug tussen dat wat je hoort en de plek in je brein waar die informatie wordt opgeslagen. De tekening zorgt ervoor dat je je bewust wordt van de verbindingen tussen al die informatie en stelt je in staat de informatie weer te reproduceren. Je hoeft hiervoor alleen maar naar de tekening te kijken of ‘m voor de geest te halen. Je brein doet de rest!

Wat een ontdekking!

Toen ik dit ontdekte, begreep ik in eens waarom ik vroeger op school of universiteit voor sommige vakken juist hoge cijfers haalde en voor andere vakken helemaal niet. De vakken waar ik hoge cijfers voor haalde, bleek ik stuk voor stuk al tekenend geleerd te hebben. Hele stripverhalen en kunstwerken maakte ik daarvan.

Waarom tekende ik dan niet alle vakken, hoor ik je denken….tsja ook ik had last van de gedachte dat tekenen kinderachtig of op z’n minst niet intellectueel was. Ik kon toch moeilijk in de universiteitsbieb aankomen met mijn tekenpapier en potloden om stripverhalen te gaan zitten tekenen! Als ik toen wist wat ik nu weet….

– Deze blog is geschreven door Mieke de Gunst –

One Comment

Leave a Reply