Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

Onze missie: Tekenen als tweede moedertaal

Door 9 augustus 2016No Comments

We zijn op missie. Op hele grote missie. Namelijk: Tekenen de tweede moedertaal maken van iedereen. En we stoppen niet voordat we dat bereikt hebben.

Waarom is tekenen zo belangrijk?

Omdat we door tekenen elkaar sneller begrijpen. Met tekenen delen we ons wereldbeeld met elkaar. Dat is iets wat met praten maar deels lukt. Ik leg het je uit.

Laten we het over iets simpels hebben. Een boom.

Jij denkt misschien aan een appelboom en ik aan een perenboom. Maar goed, we denken dus allebei aan een boom. Dat komt omdat het woord boom concreet is. Iets wat we kunnen zien in de échte wereld en daarom is het ook makkelijk te tekenen.

Maar wat als we het hebben over: complexiteit, kwaliteit of verantwoordelijkheid. Wat is dat dan? Hoe ziet dat eruit? Hoe teken je dat?

Voor de één is complexiteit een gezin met vijf kinderen. Voor de andere een bedrijf met 5000 man. Maar aan de vergadertafel lijkt het alsof we hetzelfde bedoelen. Waarom zijn dit lastige woorden? Omdat het containerbegrippen zijn. En wat gebruiken we vaak tijdens onze meetings? Juist. Containerbegrippen. Er bestaat niets voor niets, zoiets als de bullshit bingo.

Hoe helpt tekenen hierbij?

Met tekenen beeld je uit wat je bedoelt met een woord. En als je het niet kan uitbeelden, dan bestaat het niet.

Maar ja, hoe teken je complexiteit? En kwaliteit? En verantwoordelijkheid?

Goede vraag. Ik teken het hieronder. Dat is mijn beeld bij het woord. Voor jou is dat weer anders en dat is precies de kracht. De tekeningen maken duidelijk dat jij en ik de wereld anders zien. Een opening voor de dialoog over onze samenwerking.

symbolen

Wat het is wel belangrijk dat we in een organisatie, dezelfde betekenis geven aan belangrijke woorden. Zoals bijvoorbeeld: kwaliteit. Maar ik hoor je denken:

Ik kan helemaal niet tekenen!!!

Fout! Iedereen kan tekenen, zelfs jij. Alleen weet je het niet meer hoe en iedereen denkt dat een tekening mooi moet zijn. Maar dat is helemaal niet de functie van tekenen. De functie van tekenen is iets communiceren of begrijpen.

En weet je. Met een paar simpelen oefeningen en 10 basisvormen, kan jij symbolen tekenen zoals ik die hierboven heb getekend. Daarmee kun je uitbeelden wat je bedoelt en kan ik je beter begrijpen. En dat is de reden waarom wij tekenen als tweede moedertaal willen.

Wil je leren tekenen?

Doe dat mee met de gratis Tekenvierdaagse. Dan leer je in vier dagen de basis van tekenen. We starten op 29 augustus en aan het eind kan je visueel communiceren.

Schrijf je in voor de tekenvierdaagse
En ontvang de eerste e-mail op 29 augustus.

 

Leave a Reply