Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

Zakelijk tekenen, hoe werkt dat?

Door 18 augustus 2016One Comment

Tekenen waar mijn baas bij is? Ja dág. Hij ziet me aankomen.

Het is een opmerking die we vaak horen. En dat komt omdat tekenen hoort bij kinderen en niet bij volwassen. Althans, dat is de gedachte. Maar gelukkig is een verandering aan de gang: van kinderlijk tekenen naar zakelijk tekenen.

Wat is zakelijk tekenen?

Dat is tekenen op de werkvloer. Tekenen bij een training. Tekenen bij een presentatie. Tekenen bij een brainstorm. Tekeningen gebruiken in je powerpoint. Tekenen als prototyping. Tekenen als effectief communicatiemiddel.

Tekenen als middel om je zakelijke doel te bereiken. In plaats van tekenen omdat het leuk is.

Waarom zou je zakelijk tekenen?

  • Je begrijpt elkaar sneller en daardoor worden meetings korter
  • Je spreekt je creatieve kant aan en daardoor ontstaan er nieuwe ideeën
  • Je communiceert visueel en daardoor spreek je 75% van het brein aan en blijft informatie beter hangen

Waarom mensen het niet doen?

  • Ja, maar ik ben niet visueel ingesteld
  • Ja, maar ik kan helemaal niet tekenen
  • Ja, maar ik ben helemaal niet creatief
  • Ja, maar tekenen is toch kinderachtig

Ja, maar ik ben helemaal niet visueel ingesteld

Dat is onzin. Als jij van je werkplek, naar het toilet kan lopen. Zonder dat je 3x tegen een muur aan loopt. Dan ben je visueel ingesteld. Sterker nog, je brein is de hele dag 75% van de tijd visuele prikkels aan het verwerken.

Ja, maar ik kan niet tekenen

Goed nieuws. Iedereen kan tekenen, zelfs jij. En wij kunnen het je leren met een paar simpele oefeningen. Doe mee met de Tekenvierdaagse vanaf 29 augustus (gratis) en we leren je de basis. Na vierdagen kan jij visueel communiceren en tekenen inzetten als communicatiemiddel. Aanmelden kan hier www.tekenvierdaagse.nl

Ja, maar ik ben helemaal niet creatief

Dat hoeft ook helemaal niet. Tekenen is vooral natekenen. Met een tiental vormen kun je alles tekenen. Ja écht. Als je inzoomt op mijn tekening hieronder, dan zie je alleen maar rondjes, vierkantjes, lijnen, halve cirkels en dat soort vormen.

Ja, maar tekenen is toch kinderachtig

Dat ligt aan het soort tekening. Ik zie tekenen als praktisch middel. Een middel om een doel te bereiken. Dat is: elkaar begrijpen, samen iets ontwerpen of iets communiceren. Mijn tekeningen zijn daarbij nooit echt mooi, maar vooral functioneel. Ik geloof dan ook niet in ‘leuk’ tekenen, maar in functioneel tekenen. Voor mij (Bas) is tekenen een middel op beter naar elkaar te luisteren.

Mijn meeste tekeningen zien er dus zo uit:

Opleiding dag 3

A photo posted by Bas Bakker (@basbakker) on

Stap voor stap

Toen ik begon met tekenen, stond ik niet gelijk voor een whiteboard. Ik begon met tekenen voor mezelf. En pas veel later tekende ik voor volle zalen mensen. Maar één ding was helder vanaf dag één. Met tekenen kan ik mijn idee heel snel en simpel communiceren, zodat iedereen je begrijpt. Wie wil dat nou niet?

Wil je ook de eerste stappen leren?

Doe mee met de Tekenvierdaagse. Vier dagen lang, ontvang je een korte tekenles. In oefeningen van 5 minuten leer je de basis. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder over de Tekenvierdaagse.

One Comment

Leave a Reply