Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

Leuk hoor dat tekenen, maar wat kan ik er eigenlijk mee?

Door 4 oktober 2016One Comment

Behalve leuke icoontjes maken? Een heleboel…

Als je voor het eerst kennismaakt met begrijpend tekenen, zie je waarschijnlijk niet direct wat je er allemaal mee kunt. En misschien denk je zelfs: “niet voor mij, mijn bedrijf of team”. En dat is jammer, want het is veel meer dan een leuk kunstje.

Wat is tekenen nog meer?

Drie dingen. Het is een middel om te ordenen, te communiceren en te onthouden. Ik leg het uit.

  • Door wat er in je hoofd zit uit te tekenen, kun je er beter naar kijken. Zo kun je gedachten ordenen en nog verder dóórdenken.
  • Door te tekenen communiceer je de essentie van je verhaal. Het laat alleen zien wat je écht bedoelt, omdat je hoofd- en bijzaken scheidt. Bla bla kun je nou eenmaal niet zo snel tekenen.
  • En, last but not least, door het tekenen help je jezelf en anderen je verhaal beter te onthouden. Handig voor je presentatie of die nieuwe visie.

En nóg een voordeel: begrijpend tekenen kunnen we allemaal. Het is de vaardigheid om je woorden en gedachten uit te drukken op een visuele manier. En daar hoef je helemaal niet ‘mooi’ voor te tekenen.

Begrijpend tekenen heeft veel voordelen voor jezelf, máár als je het toepast voor en met anderen, dan is het als een Zwitsers zakmes voor communicatie. Je begrijpt elkaar beter en krijgt sneller iets voor elkaar.

Alle toepassingen op een rij:

Toepassingen_visualiseren

Voor jezelf, door het maken van:

  • visuele aantekeningen (ook bekend als sketchnotes en visual notes). Ze helpen je om te focussen op hoofdzaken in plaats van bijzaken en details.
  • mindsketches, van wat er op dit moment in je hoofd speelt. Als je gedachten uit tekent kun je er letterlijk naar kijken, nieuwe verbindingen maken en dóórdenken. Vooral handig als je vastloopt.

Voor anderen, door het maken van:

  • visuele presentaties en een praatplaat. Hierdoor verhelder je een verhaal, waarbij het tekenen helpt om to-the-point te blijven. Je luisteraars houden hun aandacht erbij en lopen de meeting uit en zeggen: “Aha, ik snap het”. Bovendien kunnen ze het verhaal zó doorvertellen aan de hand van de visual.
  • een visueel verslag, om de belangrijke punten van een meeting of event te laten zien. Zo weten mensen direct waar ze aan toe zijn, wat ze te doen staan en waar het écht om gaat.

Met anderen, door:

  • visual templates in zetten in een meeting. Waardoor mensen visueel gaan nadenken over een probleem of project. Zonder dat ze zelf moeten tekenen.
  • visuele werkvormen in te zetten, waardoor mensen als team aan de visueel aan de slag gaan. Dit doen ze door zelf te tekenen. Met onze methode visueel samenwerken laat je anderen tekenen in een handomdraai. Handig, als je vaak sessies moet begeleiden.

Dat is zeker heel moeilijk te leren?

Nee hoor. Dit kan jij ook.

In onze basisworkshop Effectief communiceren met tekeningen leer je al hoe je tekenen kunt toepassen voor jezelf en voor anderen: je oefent onder andere met tekenen, een mindsketch en een praatplaat.

Wil je beter in de vingers krijgen hoe je je verhaal visueel ondersteunt en hoe je een groep meekrijgt naar een bepaald resultaat? Dat kun je dat leren in de Verdiepingstrainingen Visueel Samenwerken en Visueel Presenteren.

Ben je een trainer die vooral beter gebruik wil maken van de flipover? Dan hebben we ook voor jou een passende training: Meesterlijke Flipovers.

En wil je een échte visuele leider worden en alles wat hierboven staat leren toepassen? Dan start in januari 2017 de nieuwe opleiding Visueel Leiderschap. In een jaar tijd leer je alle fijne kneepjes van het visueel werken en kun jij aan de slag met alle visuele toepassingen.

One Comment

Leave a Reply