Skip to main content
WinkelmandClose Cart

We worden nog wel eens gevraagd om een praatplaat te maken zodat je in een oogopslag kunt zien waar het om gaat.
‘In een oogopslag’ betekent dat je iets direct, meteen of in één snelle blik kunt begrijpen of waarnemen. Je kunt snel en zonder veel moeite een overzicht of begrip van iets te krijgen door er kort naar te kijken. 

Maar laten we eerlijk zijn, voor  het maken van een praatplaat is dat makkelijker gezegd dan gedaan. In dit blog laten zien waarom het tijd en aandacht vergt om een praatplaat echt te begrijpen.

PRAATPLAAT BEGRIJPEN? GEEN HAAST, NEEM JE TIJD

Een praatplaat is geen simpele afbeelding die je in een oogwenk kunt doorgronden. Het is een complexe visuele weergave van een verhaal, concept of proces, op maat gemaakt voor een specifieke doelgroep. Het vergt tijd en aandacht om alle details te absorberen en de betekenis te achterhalen. Dus laten we die haast loslaten en de tijd nemen om de praatplaat grondig te bekijken. Dan komt de complexe inhoud pas tot recht.

In één oogopslag iets zien?

Waaruit bestaat een praatplaat

DIEPGANG DOOR CONTEXT

Praatplaten bestaan uit verschillende elementen, zoals betekenisvolle beelden, tekst en structuur. Al die dingen dragen bij aan de context en betekenis van de praatplaat. Om de praatplaat echt te snappen, moet je die context onderzoeken en de verbanden leggen tussen de verschillende visuele elementen. Het is alsof je een puzzel oplost en stukje voor stukje het grotere plaatje in elkaar zet.

HET BELANG VAN EEN GOED VERHAAL

Een praatplaat komt pas echt tot leven wanneer er een goed verhaal aan gekoppeld is. Het verhaal geeft betekenis en structuur aan de visuele elementen op de praatplaat. Het fungeert als een gids die je door de praatplaat leidt en helpt de complexe informatie begrijpelijk te maken op een toegankelijke manier.

een verhaal bij een praatplaat

CONCLUSIE: EEN PRAATPLAAT BEGRIJPEN VERGT TIJD, CONTEXT EN EEN GOED VERHAAL

Het idee dat je een praatplaat direct moet begrijpen en in een oogopslag moet kunnen zien, klopt dus niet. Het vraagt tijd, aandacht en een goed verhaal om een praatplaat echt te begrijpen, pas dan komt de essentie tot zijn recht. Neem dus de tijd om de details te verkennen, de context te begrijpen en naar het verhaal te luisteren. Alleen dan kan een praatplaat de impact hebben waarvoor die ontworpen is.

Wil je een kijkje nemen in ons portfolio van praatplaten die we in opdracht hebben gemaakt? Je kan ze, zonder het verhaal erbij, bekijken in ons portfolio.

Heb je zelf een verhaal waarbij je een praatplaat kan gebruiken? Bekijk dan onze aanpak.