Skip to main content
WinkelmandClose Cart

De Waarde van Tekenwerk op de Flipover

Oubollig, een flipover? Welnee! Juist in dit digitale tijdperk kan het soms heel verfrissend zijn om de flipover in een teamsessie te gebruiken. Waarom? Dat lees je hier.

VOORDEEL 1: HOUVAST

Als trainer, facilitator, docent of teamleider wil je structuur kunnen bieden aan een groepsproces. Met de flipover kun je dat eenvoudig doen. Door bijvoorbeeld je sessieprogramma van tevoren uit te tekenen en dat met de groep te delen, bied je een stukje houvast. Hang het programma op een zichtbare plek, en iedereen kan zien waar in het programma je bent. Het hebben van die rode draad geeft deelnemers een gevoel van begrip voor wat er gaat gebeuren. Kortom: het biedt houvast.

Houvast met tekenen op de flipover

Tekenen als denktoop en erkenning

VOORDEEL 2: ERKENNING EN DE KERN IN BEELD

Je kunt ook tijdens interacties met de groep af en toe dingen tekenen op de flipover. Je legt dan vast wat je hoort. Zo’n tekening met wat tekst helpt je om belangrijke zaken vast te leggen en werkt voor de groep als een vorm van erkenning. Jij doet moeite om een idee vast te leggen met een beeld waarmee je laat blijken dat je begrijpt waar het over gaat. Snap je het nog niet? Dan heb je de kans om door te vragen hoe iemand iets bedoelt. Net zolang totdat je het wel kunt tekenen. Als dat lukt, sla je twee vliegen in één klap: je hebt iets belangrijks vastgelegd én je hebt iemand gehoord.

VOORDEEL 3: DE FLIP ALS DENKTOOL

De flipover kan ook werken als een superkracht: een soort extern brein voor de groep. Teken inhoud, leg verbanden en zie waar er nog over nagedacht moet worden. Als je iets ziet, kun je er verder over nadenken. Zeker als je dit in een groepsproces doet, kom je samen tot nieuwe gedachten. Krachtig, leuk én direct gezamenlijk begrip van wat jullie samen hebben bedacht.

CONCLUSIE: DE FLIP GEEFT HOUVAST, ERKENT EN IS EEN DENKTOOL

Geen reden dus om die flipover te laten staan. Enige nadeel: er wordt natuurlijk veel oud papier verspild… Gebruik vooral de achterkant van het papier voor andere doeleinden en bekijk of je hier en daar een beschreven vel opnieuw kunt gebruiken.

Wil je leren hoe je de flipover kunt gebruiken? Kom dan naar onze eendaagse training ‘Flitsende Flipovers‘. Wil je het groter aanpakken en ook ontdekken wat je nog meer kunt doen met tekenen in je team? In de vierdaagse training ‘Visueel Faciliteren