Skip to main content
WinkelmandClose Cart

Bijna elk kantoor heeft wel flipovers staan. Je kent vast het beeld van die stoffige flipover in een hoekje van de vergaderzaal, met van die half uitgedroogde stiften. Zonde! In dit blog nemen we je graag mee in hoe je een flipover weer nieuw leven inblaast, want er zijn verschillende manieren waarop je deze ‘analoge tekentool’ kunt gebruiken.

Wanneer gebruik je een flipover?

Op het moment dat je in interactie met een groep iets wilt doen. De flip is er als tool om dingen zichtbaar te maken. Denk aan teammeetings, trainingen, brainstorms en eigenlijk elk ander moment dat je als groep bezig bent met inhoud.

Wat kan je dan doen met die flipover?

In de basis zijn er twee manieren om de flip te gebruiken:

  • om informatie op te halen uit een groep, en
  • om informatie over te brengen op een groep

Wil je informatie ophalen uit de groep, dan gebruik je de flip als tool om die informatie vast te leggen. Wil je informatie overbrengen op de groep, dan is die flip een krachtige presentatietool.

INFORMATIE OPHALEN UIT DE GROEP.

Voorafgaand aan de meeting waar je de flip gebruikt om informatie op te halen, is het handig om na te denken hoe je de flip inzet.

Je kan natuurlijk met een lege flip beginnen en daarop ter plekke alle informatie proberen te vangen. Dat geeft veel ruimte aan de groep. Jou levert het in het begin mogelijk vooral stress in het meeschrijven met alles wat er geroepen wordt.

Een andere manier is dat je alvast een structuur maakt waarbinnen je de informatie ophaalt. Je maakt dan gebruik van een visueel sjabloon. Handig als je met de groep naar een specifiek resultaat toe wilt werken.

INFORMATIE OVERBRENGEN OP EEN GROEP.

Die flip kun je ook inzetten als krachtige variant op een powerpointpresentatie.

Begin bijvoorbeeld eens met een programmaflap om je deelnemers de rode draad van de bijeenkomst te laten zien. Dit kan je helemaal vooraf voorbereiden en geeft jou én de aanwezigen structuur.

Je kan ook kiezen voor het gedeeltelijk voorbereiden van je flap en het ter plekke aanvullen met informatie. Zo laat je alvast een stukje zien, maar blijft het spannend voor de groep wat je ter plekke gaat toevoegen. Daarmee houd je de aandacht vast en help je de toekijker de informatie beter te onthouden.

Ook kan je kiezen voor een lege flip en die gebruiken om stap voor stap je verhaal op te bouwen. Handig als je wil dat mensen de informatie in rust kunnen verwerken.

TIP VOOR STARTEN MET DE FLIP.

Denk je nu: ‘ik wil die flip wel weer eens gebruiken!’. Maar vind je het lastig om te starten?

Zorg in elk geval voor goed gevulde stiften. En maak het jezelf makkelijk om te starten. De veilige variant is de flipover die je al helemaal kan maken voorafgaand aan de bijeenkomst. Maak bijvoorbeeld het programma of agenda visueel en gebruik deze om de groep houvast te geven.

Wil je praktisch en actief alle ins en outs van tekenen op de flipover leren? Dat kan zowel online in de training ‘flipover tekenen‘ als bij ons op locatie in de dagtraining ‘flitsende flipovers’.