Werk je veel samen in (online) vergaderingen? Dan heb je het misschien al gemerkt: als je de hele dag door zit te turen naar een scherm tijdens lange (online) sessies, is het lastig om je aandacht er bij te houden en goed te verwerken wat er wordt gedeeld… Maar daar is een eenvoudig hulpmiddel voor dat je altijd bij de hand hebt. Letterlijk.
Want met die hand, een vel papier een een stift kun je met een beetje oefening aanTekeningen (ook wel Visual Notes of Sketchnotes genoemd) maken. Notities die je op een visuele manier vastlegt. Een combinatie van woord en beeld, die er voor zorgt dat je beter kunt luisteren, focussen en onthouden. En met de tips hieronder kun je dat zelf uitproberen…
WAT JE VOORAF DOET
Begin met een vel papier in de breedte voor je te leggen. Dat stimuleert namelijk dat je ruimtelijker gaat werken. Als je het gewoon ‘horizontaal’ voor je legt, dan zul je toch eerder geneigd zijn om lijstjes te maken…
Kies één zwarte stift om te schrijven en er bij te tekenen, eentje die niet te dik en niet te dun is. Spreek ook vooraf met jezelf af dat je niet álles gaat meeschrijven, maar dat je gaat focussen op de belangrijke dingen. En die kun je makkelijker vastleggen met een paar kernwoorden en enkele eenvoudige symbolen. Wil je kleur toevoegen? Kies ook dan je kleuren vooraf.
Weet je vooraf wat de onderwerpen zijn van je meeting? Dan helpt je dat om structuur in je Visual Notes aan te brengen. Schrijf die onderwerpen met een paar steekwoorden op je vel, met voldoende ruimte er om heen om notities te maken.
TIJDENS JE MEETING: LUISTER EN FILTER.
Ook al zijn het aanTekeningen: focus op de inhoud. Ga niet meteen schrijven of tekenen, maar neem even de tijd om goed te luisteren naar wat er écht toe doet. Welke belangrijke woorden hoor je? Wat wordt herhaald? En wat wordt daarmee bedoeld, waar ligt de nadruk op?
Schrijf eerst, en voeg daarna beeld toe. Dat kunnen symbolen zijn, of iconen, of pijlen en kaders om volgorde en nadruk te leggen.
Omdat je niet álles op probeert te schrijven, heb je meer tijd en ruimte om aandachtig (en leesbaar!) te schrijven. Varieer de grootte van je letters, zodat je hiërarchie aanbrengt en je in één oogopslag ziet wat hoofd- en bijzaken zijn.
NA AFLOOP
Kijk nog eens naar je aanTekeningen. En sta even stil bij hoe je hebt ervaren. Was het fijn om te doen? Heb je je aandacht er beter bij kunnen houden? En als je naar je vel papier kijkt: heb je méér onthouden?
Misschien is het de eerste keren nog wat onwennig, en schrijf je veel. Of lukt het je niet om meteen er bij te tekenen. Weet dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. Focus op de inhoud en minder op het ‘mooie beeld’. En doe het vooral voor jezelf!
Wil je sneller en makkelijker tekenen? Bouw dan alvast je eigen visuele bibliotheek (hier schreven we hoe je dat kunt aanpakken) of kom het leren bij één van onze trainingen Visual Notes of Tekenmeters maken.