Skip to main content
WinkelmandClose Cart

Je hebt een powerpoint gemaakt, een rapport geschreven of je vertelt jouw idee aan een ander. En dan merk je: het komt niet aan. De ander begrijpt me niet.

Herkenbaar? Dit is het moment dat een tekening je helpt je verhaal over te brengen. 

EEN TEKENING ALS ONDERSTEUNING VAN JE VERHAAL

Een simpele tekening helpt in het vertellen van je verhaal. Het helpt jou om te focussen op de kern. Je ziet je tekening en hebt zo voor jezelf een paar ankerpunten om je verhaal aan op te hangen. Tegelijkertijd helpt die tekening de ander om jou te volgen. Je wijst samen naar de tekening en maakt er soms wat notities op. Tijdens een gesprek wordt het verhaal daarmee iets van jullie samen. Dat werkt veel opbouwender dan een discussie over of iets goed of fout is.

Tekenen is het middel dat structuur geeft aan je verhaal en het is het middel voor interactie. En tekenen helpt ontzettend bij het kunnen begrijpen én onthouden van dat wat je probeert over te brengen.

Het mooie is: het is eenvoudig om te doen. Omdat je kunt focussen op de belangrijkste elementen van je verhaal, en daarin structuur/volgorde brengt, maak je het overzichtelijk en behapbaar. Het enige wat je nodig hebt, is een helder verhaal (voor jezelf), een vel papier en wat stiften.

hoe je een praatplaat maakt

WIL JE DE FIJNE KNEEPJES LEREN?

In onze training Praatplaat maken leren we je hoe je zo’n tekening maakt. En zoals de naam van de training al zegt: zo’n tekening noem je een praatplaat.

Wil je eerst aan de hand van een boek aan de slag? In onze webshop is het e-book ‘de Praatplaat methode’ te koop. Stap voor stap nemen we je mee in hoe je een praatplaat maakt.

verhaal komt over

HOE PAK JE HET AAN?

  • Schep een kader voor je verhaal: bedenk wat het punt in je verhaal is. Wat wil je dat er bij de ander blijft ‘hangen’? Aan wie vertel je het verhaal, en met welk doel?
  • Wat zijn dan de elementen die nodig zijn om te visualiseren? Welke zaken wil je overbrengen?
  • In welke volgorde wil je je verhaal vertellen? Hoe ziet dat eruit op papier?
  • Schets het geheel dan uit, in eenvoudige tekeningen, met simpele steekwoorden, en verbind de elementen met pijlen, lijnen of kaders.

En voilá: je hebt een schets van een praatplaat gemaakt!

  • Tot slot test je je plaat en breng je verbeteringen aan.

de praatplaatmethode