Skip to main content
WinkelmandClose Cart

Jij bent diegene die voor anderen de powerpoint maakt. Of die het rapport schrijft waarin alles samenkomt. En vaak kost het je heeeeel veel werk om zo’n af verhaal te maken. Veel afstemming ook. En uiteindelijk snapt nog steeds niet iedereen waar zo’n verhaal over gaat.

Herkenbaar? Heb je er wel eens over gedacht om tekenen als middel te gebruiken om een scherp verhaal neer te zetten voor een ander? En dan niet een powerpoint als resultaat te hebben, maar een loeischerpe tekening?

HOE JE TOT EEN PRESENTATIE KOMT

Een presentatie is een eindpunt van een proces. Een proces waarin je probeert zo goed mogelijk helder te maken wat je wilt overbrengen. Dat proces vindt vaak plaats door over en weer te mailen, door informatie te verzamelen uit documentatie en door gesprekken met degene die de presentatie gaat geven.

Maar dat proces kan slimmer. En leuker. En met een beter resultaat. Hoe? Door tekenen in te zetten in het proces om de presentatie te maken. En de presentatie zelf met een tekening te doen.

Presentatie maken

presentatie maken

HOE JE TEKENEN KAN INZETTEN

Het mooie van tekenen is dat het niet mooi hoeft te zijn. Je kan het inzetten als ontwerptool en denktool. Als jij dat doet voor iemand die een presentatie gaat geven, dan kan dat zo:

  • Je komt samen met degene die de presentatie gaat geven. Mensen die belangrijke input voor de inhoud hebben vraag je er ook bij.
  • Je pakt een flipover en stiften.
  • Je vraagt degene die de presentatie geeft wie zijn publiek is en wat hij wil dat er bij hen blijft hangen van de presentatie. Dat schrijf je op de flipover.
  • Je vraagt daarna welke inhoud overgebracht moet worden. Wat moeten de losse stukken van het verhaal worden. Jij zet die met steekwoorden op papier en maakt tekeningen waarmee je laat zien wat er bedoelt wordt met de steekwoorden.
  • Je maakt die beelden in interactie. Je vraagt dus hoe de inhoud eruit ziet. En hoe de stukken inhoud samenhangen.
  • Zo schets je net zolang tot de belangrijkste woorden en beelden op papier staan.
  • Dan pak je een nieuw papier en shuffle je met de stukken inhoud. Dat doe je om een structuur te maken in het verhaal. Samen met degene die de presentatie geeft maak je zo een opzet voor de tekening die hij in zijn presentatie kan gebruiken.
  • Zijn jullie klaar? Laat de tekening dan testen. Vraag degene die de presentatie doet om met de schets zijn verhaal te vertellen.
  • Lukt dat? Dan werk jij hem uit in een nette versie.

WIL JE DE FIJNE KNEEPJES LEREN?

In onze meerdaagse training Praatplaat facilitator leren we je hoe je zo’n presentatie tekening voor een ander maakt. En zoals de naam van de training al zegt: zo’n tekening noem je een praatplaat. En de rol die je hebt als je dat voor een ander doet, is die van praatplaat facilitator.