We schreven het een poos geleden al: als je tekeningen functioneel wilt gebruiken (en de kracht van tekenen ten volle wilt benutten) dan is ‘niet-mooi’ tekenen een must. De vraag die wij dan vervolgens vaak krijgen is ‘ja, maar hoe teken ik dan niet-mooi? Want ik wil wel iets herkenbaars (en vooruit, toch een béétje mooi) tekenen!’.
Focus op de essentie
Tekenen is kijken. En na-tekenen, vooral. We vinden vaak dat we ‘uit ons blote hoofd’ moeten kunnen tekenen. En dat is flink lastig, want het beeld dat we in ons hoofd hebben is meestal heel uitgebreid en gedetailleerd. Maar om herkenbaar, ‘niet-mooi’ te tekenen, is het weergeven van de essentie voldoende. Daarvoor moet je kijken naar wat je wil tekenen, en op datgene focussen dat iets herkenbaar en onderscheidend maakt. Als je bijvoorbeeld een koe wilt tekenen die niet op een paard lijkt, dan kijk je naar het onderscheidende. De vorm van de kop. Hoorns. De vlekken. De vorm van de neus. En dat is wat je tekent. Weet je niet precies hoe het er uit ziet? Google het! Doe een zoekopdracht op afbeeldingen, zoek een passend plaatje, en teken het na.
Maak het plat
We maken het al snel ingewikkeld. In ons hoofd, maar ook in onze tekeningen. We willen graag perspectief, 3D, gedetailleerd tekenen, volledig zijn. Maar om snel en herkenbaar te visualiseren is een ‘platte’ tekening écht goed genoeg. Less is more.
Focus op de buitenste contouren. Laat de details weg. Teken alleen dát wat onderscheidend is. Bij een koe: de kop, of de uiers. Je hoeft niet de hele koe te tekenen om het ‘idee’ van een koe over te brengen.
Zorg voor heldere lijnen
Krachtige tekeningen zijn herkenbare tekeningen. Een krachtige tekening maak je met heldere lijnen, in een donkere kleur – wij raden zwart aan, en zonder teveel twijfel. Probeer een tekening in een paar lijnen neer te zetten. De contouren. Oefen met vloeiende, in één streek getekende lijnen. Probeer verschillende soorten stiften of pennen uit. En doe het een paar keer. Oefening baart kunst (hoewel dat helemaal niet de bedoeling is!).
Enne: je mag er altijd bij schrijven wat het voorstelt. Voor wie het niet meteen ziet…