Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

Hoe vertel ik mijn idee zodat iedereen het snapt?

Door 9 juni 2015No Comments

Je herkent het vast wel, je hebt een goed idee en je collega’s vragen het om te delen. Je schrijft een rapport, je maakt een presentatie of je vertelt het idee. Maar op het moment dat je dat doet, komt het verhaal niet zo over als dat jij het in je hoofd hebt. Het rapport wat je schrijft wordt te lang en ingewikkeld. Je presentatie bevat te veel slides en te veel bullit points. Je begint te twijfelen aan je verhaal, aan je idee.

icons_0054_Layer 72Ik herken het in ieder geval. Het vertellen van mijn ideeën, en dat zijn er nogal wat, is mijn wekelijkse worsteling. Vaak probeer ik ze te delen, maar krijg ik vervolgens allemaal vragen waarop ik de antwoorden nogal logisch vind, maar de ander niet. Of ik moet mezelf gaan zitten verdedigen omdat de ander niet snapt waarom het idee zo goed is. Ze zien niet wat ik zie ……

Tekenen is voor mij het oplosmiddel voor dit communicatieprobleem. Daarmee kan ik helder uitleggen aan de ander hoe ik het voor me zie. We kijken samen naar de visualisatie en ik vertel er mijn verhaal bij. Het gaat dan ineens over de tekening en niet over mij en mijn idee. We wijzen naar de tekening, we maken er aantekeningen op, we passen het aan met stiften. Dat is voor mij de graadmeter dat een tekening werkt. Zodra we wijzen naar de tekening, denk ik, yes, het werkt, het is helder. We kunnen weer een stapje verder in plaats van discussiëren over het goed of fout.

icons_0076_Layer 48Tekenen is het middel dat structuur geeft aan mijn verhaal en het is het middel voor interactie. En tekenen helpt ontzettend bij het kunnen begrijpen én onthouden van dat wat ik probeer over te brengen.

Het mooie is: het is eenvoudig om te doen. Omdat je kunt focussen op de belangrijkste elementen van je verhaal, en daarin structuur/volgorde in brengt, maak je het overzichtelijk en behapbaar. Het enige wat je nodig hebt, is een helder verhaal (voor jezelf), een vel papier en wat stiften.

Bedenk wat het punt in je verhaal is. Wat wil je dat er bij de ander blijft ‘hangen’?
Aan wie vertel je het verhaal, en met welk doel?
Wat zijn dan de elementen die nodig zijn om te visualiseren? Welke zaken wil je overbrengen, en in welke volgorde?
Schets het geheel dan uit, in eenvoudige tekeningen en een verklarend woord, en verbind de elementen met pijlen, lijnen of kaders.

En voilá: je hebt een schets van een praatplaat gemaakt!

Wil je de fijne kneepjes leren? Kom dan naar onze open training ‘Praatplaat tekenen’.

Leave a Reply