Skip to main content
WinkelmandClose Cart
Weblog

Leren of oefenen?

Door 8 september 2015No Comments


Leren en oefenen, het zijn twee verschillende dingen. En dat verschil komen wij heel vaak tegen bij tekenen en onze trainingen. Het maakt of breekt jouw tekenvaardigheid, je visueel denken skills. Wat is dit verschil? En hoe kun je daar slim mee omgaan?

icons_0054_Layer 72Ik verklap je een geheim. Ik ben best goed in leren. Mijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar het leren van nieuwe dingen heeft me al veel inzichten gebracht, veel boeken ook en veel ideeën / oplossingen. Maar leren is ook mijn veilige modus, waarbij ik plannen kan maken, kan voorbereiden, strategieën bedenken. Deze manier van leren is een ‘hoofdding’, zonder dat ik met de billen bloot moet. Wat ik leer toepassen, daar zit de uitdaging.

Scan-1_02Leren is iets anders dan toepassen. Met leren ben je er nog niet.

Neem ons schoolsysteem, daar ligt de nadruk op leren als in ‘verstandelijk weten’ en helaas zijn de praktische vakken – waarin je mag oefenen en doen – aan het uitsterven. Techniek, tekenen en af en toe een beetje scheikunde, dat waren de vakken waar ik aan de slag mocht. Al was het maar een beetje. Dat is precies het verschil tussen leren en oefenen. Oefenen is doen, op je bek gaan, fouten maken, echt ervaren. Oefenen is leren met je handen in de grond. En dat is tekenen ook. Je kan urenlang praten over tekenen, de werkvormen van visueel denken, alle tekeneffecten en theoretische kennis. Maar als je geen lijn op papier zet, dan heb je er werkelijk niets aan.

Het verschil tussen leren en oefenen

Leren: Woordjes vertalen van NL naar Duits en teksten schrijven.
Oefenen: Duits praten met een Duitser in Duitsland.

Leren: Maandenlang je presentatie voorbereiden en deze dan 1x doen.
Oefenen: Geef veel presentaties, leer en verbeter.

Leren: Alle boeken lezen over tekenen, visueel denken, visual recording.
Oefenen: Teken, doe, oefen.

Gelukkig dwingt tekenen je dan ook tot doen, tot oefenen. Want je kunt met je team niet blijven praten over iets, als je de opdracht hebt om iets visueel te maken. Daarmee hebben we dan ook één van de grote krachten van tekenen te pakken. Het gewoon doen en gaandeweg leren en bijschaven. Natuurlijk is dat eng. En natuurlijk is dat moeilijk. Maar het is net als leren lopen. Als kind moet je nou eenmaal 2000 keer vallen voordat je goed kunt lopen. Begrijp me goed: leren is nuttig en handig. Wéten is de eerste stap naar kennis en inzicht, maar het is ook ‘veilig’ met je neus in de boeken of op internet. Pas toe wat je leert, want daar zit de waarde in.

Het zou toch wat zijn dat je als klein kind alleen maar kijkt hoe anderen lopen, maar dat je het vervolgens niet gaat doen. Stel je voor hoe die wereld er uit zou zien…

Leave a Reply