De Betekenaar doet veel met het visualiseren van informatie. Meestal zetten we deze informatie vervolgens in als communicatiemiddel, of om iets te ontdekken en zichtbaar te maken in groepen.
Toch is er ook één belangrijke, misschien zelfs wel onderschatte, functie van tekenen. Één die ontzettend waardevol kan zijn voor jou persoonlijk. Ik heb het over het visualiseren of het tekenen voor jezelf.
Hoe zit dat dan? Nou, schetsen gebruik je in eerste instantie – of gebruikte ik in eerste instantie – voor het aanbrengen van structuur. Structuur in mijn denken, structuur in mijn ideeën, structuur in alles. Eigenlijk is een agenda die ik op papier zet, een structuur in visuele vorm.
Een schets maken voor het aanbrengen van structuur, is eigenlijk een soort dialoog houden met jezelf. Je kunt namelijk wel de hele tijd ergens over nadenken en het proberen te structureren in je hoofd, maar het komt er eigenlijk op neer dat jouw bewuste brein maar 5 +/- 2 items kan onthouden. Dat betekent dat als je een idee hebt met 10 variabelen, je op een gegeven moment je eigen gedachten achterna loopt en het overzicht niet meer hebt.
Dan is het dus heel waardevol om je idee op papier te zetten. Sommige mensen doen dat door het op te schrijven, maar wat sneller en beter werkt is door het tekenen van het idee, het project, of wat je dan ook bezig houdt.
Waarom is dat beter dan schrijven?
Ten eerste gaat het tekenen makkelijker, als je tenminste los kan laten dat het mooi moet zijn. Als je dat lukt, hoef je er minder over na te denken, dan als je iets opschrijft. Je hoeft je namelijk niet bezig te houden met taal en zinsbouw.
Ten tweede creëer je letterlijk het overzicht op papier. Je kan verbindingen leggen. Dit kun je ook in teksten doen, maar dan ga je het weer visueel maken in je hoofd. In tekeningen hoeft dit niet, want je ziet het letterlijk voor je.
In het boek van “Bill Buxton – Sketching User Experiences” staat het volgende modelletje:
In je hoofd zit een idee, dat je gaat creëren door het te schetsen. Hierdoor ontstaan er weer nieuwe ideeën en zie je de verbanden, omdat je het ziet en leest. Dit verrijkt je idee, wat je weer kan verwerken in je schets. Zo heb je dus eigenlijk een dialoog met jezelf.
Je brengt je idee in beeld, je verrijkt het, brengt het in beeld, verrijkt het, brengt het in beeld, enz. De dialoog met jezelf, zorgt ervoor dat je ideeën heel concreet en compleet worden, en dat er meer en meer nieuwe inzichten kunnen ontstaan, die je meteen op papier zet. Daarom is het goed om ideeën uit je hoofd te krijgen in plaats van er continu over na te denken.
Wat dat betreft is het schrijven ook een soort van dialoog met jezelf, maar het is nog krachtiger als je het tekent. Je kan dit modelletje namelijk ook wel uitschrijven, maar op het moment dat je het opschrijft, is je hoofd weer druk bezig met het visueel vertalen van de tekst. Dit zit het creatieve proces van de verrijking in de weg, terwijl dat juist is wat we met tekenen zo goed kunnen bereiken! Als je dit model ziet, hoef je er niet over na te denken. Dat is het voordeel van tekenen boven schrijven.
We hebben het dus veel over tekenen als middel om iets te communiceren naar andere mensen, naar een team of naar een organisatie, waarbij we weleens voorbij gaan aan de kracht van het tekenen voor jezelf. Dat wil ik je graag meegeven: dat je kan gaan tekenen voor jezelf om je ideeën helder te krijgen of compleet te maken. Dat kan om bijvoorbeeld overzichtelijk te krijgen wat je allemaal nog moet regelen en moet doen voordat je op vakantie gaat. Of om een briljant idee voor wereldvrede uit te werken. Het kan ook ter voorbereiding van een presentatie zijn, of ter voorbereiding van een workshop die je gaat geven. Ik werk mijn workshops van tevoren altijd, op papier, in tekenvorm, uit.
Het gaat erom dat je de visie die je hebt, tot leven kan brengen op papier. Dat maakt het uiteindelijk weer makkelijker om het door te vertellen. Dus het is stiekem wel een stap naar het communiceren van je ideeën, maar deze stap is voor jezelf. Succes!
Ik heb gemerkt dat tekenen zo ontzettend helpt om mijn gedachten goed op papier te krijgen. En ik word er zelf rustiger van omdat ik merk dat datgene wat me zo bezighoud al heel snel te tekenen is en het geeft me overzicht. Ik kan ook steeds makkelijker en sneller iets uitleggen met behulp van een tekeningetje. Daarnaast merk ik dat mensen om mij heen accepteren en ook zeker waarderen dat ik teken in plaats van notities te schrijven. En een heel groot voordeel is dat het me veel minder tijd en energie kost om mijn actie (opdracht, notitie, agenda, verslag) af te maken. Ik ben mijn collega die anderhalf jaar geleden een workshop visueel communiceren gaf nog steeds enorm dankbaar!